Dubieuze penalty in blessuretijd doet Baronie de das om

Door Frans Mertens

Baronie leek vanmiddag hard op weg naar een sensationele zege op koploper ADO’20. Het lot en arbiter Jensch beslisten echter anders. Een van richting veranderde uithaal van invaller Lute plofte vlak voor tijd pardoes over Baroniedoelman Michel van Butselaar in het net en betekende de overigens verdiende gelijkmaker. Gezien het wedstrijdbeeld had het daar bij moeten blijven, maar een onvrijwillige beroering met de arm van de op de grond liggende Baronieverdediger Vermeulen kon bij arbiter Jensch niet door de beugel. Tot afgrijzen en vooral ongeloof wees de leidsman naar de stip waarna Zonneveld het cadeautje mocht uitpakken. Tot overmaat van ramp werd de heftig protesterende De Graauw ook nog met rood weggestuurd. Het was voor de Baronnen een absolute anticlimax van een wedstrijd waarin met hart en ziel werd gestreden en waarvan in de bestuurskamer door de gastheren zelfs van een gestolen overwinning werd gesproken. Een goed georganiseerd spelend Baronie maakte het de thuisclub met name in de eerste helft behoorlijk lastig. ADO’20 wist maar geen raad met de steeds goed inzakkende tegenstander. De bal werd vaak langdurig en in een te traag tempo rondgespeeld waarna de Heemskerkers zich ten einde raad maar bedienden van de lange bal waarmee de Bredase verdedigers wel raad wisten. Het eerste gevaar kwam van de thuisclub toen Umar de bal pardoes in de voeten schoof van Zonneveld, maar Veldhof het slippertje van zijn collega tijdig kon herstellen. Het was echter Baronie dat verrassend aan de leiding kwam. Een corner van Townsend werd net voorbij de tweede paal ingekopt door Mohammad. De mee teruggekomen aanvaller Zonneveld assisteerde aanvankelijk op de doellijn maar zag zijn afgeslagen bal op het gretig koppende hoofd van de sterk spelende El Morabit eindigen 0-1. De gastheren probeerden de bakens te verzetten maar meer dan een schot van Doesburg in het zijnet leverde dat niet op. Baronie daarentegen begon steeds overtuigender te spelen en was vlak voor de thee via een venijnig schot van El Morabit dicht bij een tweede treffer.
Na de hervatting trokken de bezoekers het initiatief direct weer naar zich toe. El Morabit bereikte bij de tweede paal de inkomende De Graauw die ternauwernood ten koste van een corner kon worden afgestopt. Maar ook de thuisclub liet van zich horen. Invaller Gencer en Glim probeerden het met schoten van afstand die echter niet het gewenste succes brachten. Aan de andere kant moest Mohammad na een fraaie rush van Sander Wirix ten koste van een corner worden afgestopt. De thuisclub drong vervolgens steeds sterker aan en kwam via de gevaarlijke Doesburg en Zonneveld steeds dichter bij de gelijkmaker. Die kwam tenslotte ook en weer was Sander Wirix de ongelukkige wiens voet verantwoordelijk was voor een hoogst schlemielige tegentreffer. Net als vorige week tegen Hercules verdween de bal na een inzet van Lute via zijn voet met een boog over de kansloze Van Butselaar 1-1. ADO’20 rook bloed en zette nog maar eens aan. Van Butselaar moest redding brengen op een knal van Gencer en Zonneveld zag zijn kopbal op de Bredase paal eindigen. Maar ook Baronie werd gevaarlijk toen invaller Moukouh slechts kon worden afgestopt door middel van een overtreding en even later bij een snelle counter onterecht (?) werd afgevlagd voor buitenspel. In de ruime blessuretijd viel het doek voor Baronie echter alsnog toen arbiter Jensch zijn betreurenswaardige beslissing meende te moeten nemen met een hoogst onverdiende nederlaag als gevolg. Niettemin kan de ploeg van Van Galen en Siner met trots terugkijken op deze wedstrijd, want zo spelend moeten de punten toch zeker gaan binnenkomen.

Toeschouwers: 650
Scheidsrechter: Johan Jensch – Almere
Ruststand: 0-1, Eindstand: 2-1
Cornerverhouding: 3-10
Scoreverloop: 25. Jawad El Morabit 0-1, 85. Danny Lute 1-1, 90+6. Milan Zonneveld 2-1 (strafschop)
Opstelling Baronie: Michel van Butselaar (81. geel), Bram Umar, Aart Veldhof (av. – 58. Jamie Kankam), David Vermeulen, Timo Townsend, Sander Wirix, Jawad El Morabit, Moustafa Mohammad, Noël de Graauw (90+5. rood), Jens Wirix, Yassine Mejres (76. geel – 84. Anouar Moukouh)