Oppermachtig Baronie doet zichzelf opnieuw tekort

Door Frans Mertens

Het wordt inmiddels een wel erg eentonig verhaal, want ondanks de beste bedoelingen keek Baronie in de eerste nacompetitiewedstrijd bij Juliana ’31 binnen de minuut tegen een achterstand aan. Mark Schuit legde onmiddellijk na de aftrap een Maldense aanvaller van achter neer waarna Juliana aanvoerder Jeroen Meijers vanaf 20 meter mocht aanleggen voor een vrije trap. Dat deed hij vervolgens feilloos door de bal over de muur te plaatsen in de hoek die door Baroniedoelman Van Butselaar niet was afgeschermd 1-0. Daarna ontspon zich een eenzijdig gevecht op de helft van de thuisclub. Baronie had veelvuldig balbezit maar kwam niet tot echt uitgespeelde kansen. Slechts een vlammend afstandsschot van Schuit scheerde de Maldense lat als het grootste gevaar. De beste kansen waren zelfs nog voor de thuisclub die zich nog louter op de counter toelegde. Zo verscheen De Zeeuw alleen voor Van Butselaar maar verdween zijn ongecontroleerde inzet ruim over het Bredase doel. Een veel sterker Baronie kwam niet verder dan een schot van De Graauw dat hoog over vloog en twee kopballen van Jens Wirix die Julianadoelman De Bruin nauwelijks konden verontrusten. De thuisclub legde zich voornamelijk toe op het verzenden van lange ballen. Vlak voor rust leidde dat zelfs nog tot een prima mogelijkheid voor Nguyen die het doel echter te hoog zocht.

Na de hervatting werd het Bredase overwicht zelfs nog groter. Ofschoon het veldspel van Baronie bij vlagen van een goed niveau was slaagde de ploeg er maar nauwelijks in om echt uitgespeelde kansen te creëren. Te vaak verzandden de groenwitten in langdurig breiwerk en was men onnauwkeurig bij het versturen van de beslissende voorzet. Ondanks een regen van corners door een sterk aandringend Baronie werd doelman De Bruin nooit echt in verlegenheid gebracht. Slechts een hard schot van Mohammad moest hij in 2 keer onschadelijk maken terwijl een inzet van De Graauw onvoldoende kracht bezat. De beste kans was voor de doorgebroken Townsend na een prachtige dieptepass van Vermeulen, maar in plaats van zelf te schieten gaf hij de bal breed op Jens Wirix die echter net niet het beslissende zetje kon geven. Ook toen de tegenstander met 10 man kwam te staan vanwege een rode kaart van Loning bleek Baronie niet in staat om de meer dan verdiende gelijkmaker aan te tekenen. De groenwitten bleven maar volharden in langdurig combinatiespel waar opportunisme tegen het stug verdedigende Juliana misschien meer op zijn plaats zou zijn geweest.

Natuurlijk is er met deze nederlaag nog niets verloren. Komende zondag moet Baronie op eigen veld alsnog bewijzen dat de ploeg voetballend meer in huis heeft dan Juliana ’31. Dan zal het echter wel de Maldense defensie open moeten breken wat nog een hele klus kan worden. Hopelijk is er dan de steun van het Bredase publiek om deze lastige horde te nemen en de strijd om handhaving voort te kunnen zetten.

Toeschouwers: 500

Scheidsrechter: Sander de Brito Roque – Woudrichem

Cornerverhouding: 2 – 11

Scoreverloop: 01. Jeroen Meijers 1-0

Opstelling Baronie: Michel van Butselaar, Bram Umar, Jamie Kankam (av), David Vermeulen, Timo Townsend (86. Aurelio van Gool), Mark Schuit (86. Arjan Molawi), Jawad al Morabit (57. geel), Noël de Graauw, Jens Wirix, Jurik Zimmerman (68. Yassine Mejres), Moustafa Mohammad.