Baronie verrast subtopper UNA en brengt hoop terug

Door Frans Mertens


Na de domper tegen Udi’19 was het afgelopen week even nodig om met elkaar in gesprek te gaan. Spelers en technische staf mochten elkaar de waarheid zeggen waarna er afspraken werden gemaakt hoe dit seizoen alsnog goed af te kunnen sluiten. Het resultaat was vanmiddag bij UNA al direct zichtbaar, want er werd als team tot de laatste seconde gestreden voor iedere meter kunstgras. Dat leverde uiteindelijk een beloning van drie punten op waarmee iedereen die Baronie al als dood en begraven beschouwde meteen de mond werd gesnoerd. De groenwitten begonnen dan ook (zonder de zieke aanvoerder Kankam) energiek aan de wedstrijd wat al direct 2 corners opleverde. Bij de eerste corner van Townsend moest doelman Flokstra al meteen handelend optreden door de inswinger over de lat te werken. Enkele minuten later belandde een fraaie voorzet van Townsend op het kopgrage hoofd van Mejres die zijn inzet slechts centimeters over de doellat zag vliegen. Daarna nam de thuisclub het heft langzamerhand in handen en werd Baronie steeds vaker teruggedrongen. Baroniedoelman van Butselaar moest aan het werk. Eerst op een venijnige knal van Bogers die hij slechts ternauwernood tot corner kon verwerken. Even later moest hij opnieuw redding brengen bij inzetten van Eenow Dahir en opnieuw Bogers. Vervolgens brak er een fase aan waarbij de bezoekers door het oog van de naald kropen. Eerst knalde weer Bogers snoeihard op de kruising, waarna Van den Akker de rebound eerst op de binnenkant van de paal schoot en de terugspringende bal vervolgens door Senders binnen werd geschoten. De assistent scheidsrechter had echter geconstateerd dat dit in buitenspelpositie gebeurde zodat de treffer door arbiter Te Kloeze werd geannuleerd. Hierna wist Baronie zich enigszins aan de Zeelster houtgreep te ontworstelen en kwam de Graauw net een stap te laat om een door Mejres breed gelegde bal binnen te werken. Het bleek echter uitstel van executie voor UNA. Mohammad speelde zich even buiten het zestienmetergebied fraai vrij om de bal vervolgens onbedaarlijk hard diagonaal in de kruising te knallen 0-1. Op dat moment zeker tegen de verhouding in. Die voorsprong gaf Baronie echter duidelijk meer vertrouwen waarna de wedstrijd tot aan de rust meer in balans kwam.

UNA probeerde na rust meteen de bakens te verzetten hetgeen resulteerde in een kopbal van Van den Akker en een knal van Eenow Dahir die het doel maar nauwelijks misten. Een te korte terugspeelbal van Umar bracht Eenow Dahir in geheel vrije positie maar tot opluchting van de Baronnen wist deze niet van dit buitenkansje te profiteren. Maar nadat Baronie via Zimmerman de buitenkant van de paal had getroffen wist UNA nog in diezelfde minuut op gelijke hoogte te komen. Invaller Willems stoomde na een dieptepass op volle snelheid het strafschopgebied binnen waar Van Butselaar hem echter onnodig onreglementair stuitte. Arbiter te Kloeze kende geen twijfel en wees gedecideerd naar de stip waarna Senders het vonnis geroutineerd wist te voltrekken 1-1. Even was er de vrees dat de groenwitten onder de Zeelster druk zouden gaan bezwijken, maar de ploeg herstelde zich vervolgens razendsnel. Jens Wirix lanceerde Mejres die alleen voor UNA-doelman het net echter niet wist te vinden. Baronie kreeg langzamerhand het betere van het spel en werd gevaarlijk via invaller Montero die het zijnet trof. Aan de andere kant was het na een snelle tegenstoot UNA-aanvaller Jagt die zijn medespeler Senders een goede mogelijkheid bood, maar diens kopbal over het groenwitte doel zag vliegen. Vlak voor tijd wist Baronie de wedstrijd toch nog in haar voordeel te beslissen. Goed doorzetten van uitblinker Mohammad bracht de bal na een onoverzichtelijke situatie via de grabbelende UNA-doelman Flokstra voor de voeten van invaller Kaddouri die van dichtbij de beslissende tik mocht uitdelen 1-2. In blessuretijd was Baronie zelfs nog dicht bij een derde treffer, maar Montero zag zijn schot op de voeten van de UNA-doelman stranden.

Met deze onverwachte knappe overwinning op een subtopper gloort er weer de nodige hoop op de weg naar boven. Dan is het echter wel zaak om volgende week thuis tegen mededegradatiekandidaat Groene Ster de punten in Breda te houden en zo uit de gevarenzone te klimmen. Dat dit mogelijk is heeft de wedstrijd van vandaag in ieder geval onomstotelijk bewezen.

Toeschouwers: 150

Scheidsrechter: Jorn te Kloeze – Middenmeer

Scoreverloop: 34. Moustafa Mohammad 0-1, 60. Sten Senders 1-1 (penalty), 89. Omar el Kaddouri 1-2

Cornerverhouding: 5-4

Opstelling Baronie: Michel van Butselaar, Bram Umar, David Vermeulen, Aart Veldhof (av), Timo Townsend, Noël de Graauw (86. Max Denisov), Mark Schuit (66. Jawad al Morabit), Jurik Zimmerman (66. Guillermo Francisco Montero), Jens Wirix, Yassine Mejres (77. geel – 78. Omar el Kaddouri), Mustafa Mohammad