Strijdvaardig Orion maakt het Baronie knap moeilijk

Na een vooral in de tweede helft enerverende wedstrijd wist Baronie met de nodige moeite de volle winst mee naar Breda te nemen. Nadat er aanvankelijk nauwelijks iets gebeurde dat vermeldenswaard was ontbrandde de wedstrijd na een klein halfuur volledig. Orionaanvaller Jilesen profiteerde van een slordige breedtepass van El Morabit en stevende alleen op Baroniedoelman Van Butselaar af. De bliksemsnel uit zijn doel gekomen sluitpost wist met een scherpe tackle van buiten het strafschopgebied erger voor zijn ploeg te voorkomen. Amper een minuut later was het aan de andere kant echter wel raak. El Morabit stuurde Mohammad op de rechtervleugel weg wiens voorzet eenvoudig leek te worden onderschept door Oriondoelman Bruijsten. Tot afgrijzen van de thuisclub liet deze de bal recht voor de voeten van Mijnhijmer vallen die dankbaar binnen schoot 0-1. Orion antwoordde vervolgens onmiddellijk. Nadat een inzet van Nunez nog richting miste was het Van de Wetering die Van Butselaar met een kopbal opnieuw op de proef stelde. Weer enkele minuten later wist Baronie de voorsprong zelfs te vergroten. Het was dit keer Umar die met een uitstekende dieptepass aan de basis stond van een treffer. Jens Wirix omspeelde de uitgekomen Bruijsten om de bal vervolgens koelbloedig in het lege doel te deponeren 0-2. De thuisclub reageerde getergd omdat het van mening was dat er buitenspel aan deze treffer voorafging. De Bredase defensie kwam daardoor steeds meer onder druk te staan en maakte daarbij niet altijd een even zekere indruk. De beste kansen waren echter voor Baronie. Sander Wirix stuurde Tjien-Fooh op links weg die vervolgens Mijnhijmer een levensgrote kans bood. Dit keer was de Nijmeegse doelman echter wel op zijn post. Pal voor rust was het niettemin opnieuw raak voor de groenwitten. De Graauw begon aan een indrukwekkende solo langs enkele Nijmeegse verdedigers en vond Mohammad die hard en hoog raak knalde 0-3. Zowat in het rustsignaal moest Van Butselaar opnieuw een tegentreffer voorkomen door een inzet van Nunez uit de hoek te duiken. De 0-3 ruststand was eerlijk gezegd enigszins geflatteerd want het was vooral aan Van Butselaar te danken dat er geen tegentreffers vielen te noteren.

Na de hervatting een fel aandringend Orion dat wanhopig probeerde iets aan de achterstand te doen. Dat leidde al vrij vroeg tot succes. Een voorzet van Huismans bereikte het hoofd van Jellema die de onderkant van de lat raakte. Van Butselaar ontfermde zich vervolgens alsnog over de bal maar zou dit volgens arbiter Midden van achter de doellijn hebben gedaan 1-3. Het was het sein voor de thuisclub om alle registers nog verder open te trekken. Baronie maakte echter de fout om mee te gaan in het opportunistische vechtvoetbal van de tegenstander en vergat simpelweg te voetballen. Er speelden zich dan ook heftige taferelen af in het Bredase strafschopgebied en het was voornamelijk aan Van Butselaar te danken dat zijn doel niet opnieuw werd doorboord. Vooral zijn fabelachtige redding op een keiharde inzet van invaller Perquin sprak tot de verbeelding van het ruim opgekomen en luid aanmoedigende publiek. De jacht op een tweede treffer werd echter ruw de Nijmeegse bodem ingeslagen toen Thomasia rood kreeg na het neer halen van De Graauw. Met een man meer kwamen er daarna kansen voor Baronie. De Graauw schoot een vrije trap in het zijnet, een kopbal van Vermeulen miste het doel, terwijl ook Mohammad en de ingevallen Ouaddaf dicht bij een treffer waren. Tussendoor moest Van Butselaar nog redding brengen op een inzet van Jilesen en zag invaller Walthaus zijn zoever rakelings langs de paal vliegen. Echt in gevaar kwam de Bredase overwinning uiteindelijk nooit, maar dat de ploeg niet haar beste wedstrijd had gespeeld was een understatement. Maar met twee mindere wedstrijden toch de volle buit binnen weten te halen biedt in ieder geval volop perspectief voor het verdere competitieverloop.

Scheidsrechter: Arthur Midden – Heeteren

Ruststand: 0-3 Eindstand: 1-3

Cornerverhouding: 5-1

Scoreverloop: 29. Mijnhijmer 0-1, 37. Jens Wirix 0-2, 45. Mohammad 0-3, 52. Jellema 1-3

Opstelling Baronie: Michel van Butselaar, Bram Umar (88. Wouter Prent), Aart Veldhof (25. geel), Jamie Kankam (av), Sander Wirix (43. geel – 46. Daniel Noels), Jawad el Morabit (17. geel – 46. David Vermeulen), Noël de Graauw, Jens Wirix, Mustafa Mohammad, Jason Tjien-Fooh (74. Achraf Ouaddaf – 84. geel)