Baronie weet weer wat winnen is

Door Frans Mertens

De laatste keer dat Baronie het zoet der overwinning mocht proeven was op 13 januari van dit jaar. Baronie begon destijds veelbelovend bij de hervatting van de competitie door concurrent Gvv Unitas op eigen veld met 2-0 terug te wijzen. Wat de opmaat leek naar betere tijden bleek uiteindelijk een lege huls. Want de groenwitten leden vervolgens nederlaag op nederlaag wat recentelijk resulteerde in vroegtijdige degradatie uit de Derde Divisie. Sinds de blessuregolf eindelijk tot staan is gebracht is de ploeg echter langzamerhand uit het sompige moeras aan het opkrabbelen. Na de kansloze 4-0 nederlaag bij kampioenskandidaat SteDoCo was er een duidelijke kentering in het spel van de Baronnen te bespeuren al leverde dat aanvankelijk nog geen zichtbare resultaten op in de vorm van punten. De ploeg begon na aanvallend lange tijd droog gestaan te hebben weer te scoren maar wist het achterin nog niet helemaal gesloten te houden. Ongelukkige nederlagen tegen Meerssen, Barendrecht en Blauw Geel ’38 werden recentelijk gevolgd door een gelijkspel bij OJC Rosmalen. Na een onverdiende nederlaag vorige week tegen Gemert lukte het gisteren eindelijk wel. Na een moeizame eerste helft waarin de ploeg op een 3-1 achterstand werd gezet, slaagde de ploeg er na rust op overtuigende wijze in om de wedstrijd met 4-3 in Bredaas voordeel te beslissen.

Baronie begon op het moeilijk bespeelbare natuurgras van Sportpark De Rusheuvel slecht aan de wedstrijd en keek al snel tegen een achterstand aan. Een corner van Clein werd in de rebound alsnog door Van Tiem achter Baroniedoelman Brand gewerkt 1-0. Een kwartier later stond de Bredase defensie opnieuw te kijken hoe Oztoprak bij een volgende corner van Klein ongehinderd zijn hoofd tegen de bal kon zetten 2-0. Baronie krabbelde langzaam op en leek recht op een strafschop te hebben toen Keuken in het strafschopgebied na een fraaie combinatie met Ikhmech van achter werd neergelegd. Scheidsrechter Weghorst wuifde de Bredase protesten echter resoluut weg. Een minuut later was de aansluiting toch een feit. Loshi vond Bortolotti die zich fraai vrijspeelde om de bal vervolgens nog fraaier in de verre kruising te deponeren 2-1. Weer even later leek de gelijkmaker al een feit maar het schot van Loshi werd knap gepareerd door Oss-doelman Froeling waarna Keuken net te laat kwam voor de rebound. Een aandringend Baronie werd vervolgens verrast door een knap afstandsschot van Oztoprak die echter ook geheel ongehinderd kon aanleggen 3-1. Die treffer was voor Baronietrainer Verbeek ook aanleiding om in te grijpen in de veldbezetting. 5-3-2 werd 4-4-2 waarbij centrumverdediger De Roos opschoof naar het middenveld waar hij ook beter tot zijn recht kwam.

Na rust bleek die omzetting ook zijn vruchten af te werpen. Nadat een vrije trap van Oztoprak het Bredase doel nog maar net had gemist greep Baronie vervolgens definitief het initiatief wat al snel leidde tot de aansluitingstreffer. Ikhmech vond met een voorzet vanaf de zijkant het kopgrage hoofd van de meegekomen Vermeulen die via de binnenkant van de paal fraai binnenwerkte 3-2. Van Dolleweerd leek voor de thuisclub iets terug te doen maar vond Brand op zijn weg terwijl Loshi aan de andere kant de Osse doelman op zijn weg vond. De Bredase gelijkmaker hing in de lucht en kwam er ook toen Van Gestel uit een corner van Ikhmech bij de tweede paal binnenkopte 3-3. Baronie proefde en wilde ook meer en drong nog feller aan. De meeste persoonlijke duels werden in Bredaas voordeel beslist en het was dan ook geen verrassing dat de bezoekers alsnog dodelijk toesloegen. Een prima actie van Keuken eindigde met een voorzet die via Oss-doelman Froeling en de lat voor de voeten van invaller Denisov belandde die van dichtbij zijn ploeg aan de leiding mocht helpen 3-4. In de slotfase had Baronie zelfs nog de mogelijkheid om de score verder op te voeren. Loshi zag zijn kopbal uit een voorzet van Denisov rakelings langs de verkeerde kant van de paal gaan en Bortolotti strandde na een solo langs 3 tegenstanders op de voeten van doelman Froeling. Daarmee eindigde de wedstrijd in een dikverdiende overwinning voor Baronie dat andermaal aantoonde toch meer kwaliteit te bezitten dan de ranglijst aangeeft. Het grootste compliment dat men de ploeg echter mag geven is dat het tot en met de laatste wedstrijd haar sportieve plicht blijft vervullen. Geen twijfel mogelijk dat dit volgende week thuis tegen Hoek in de allerlaatste wedstrijd van dit seizoen ook weer het geval zal zijn.

Toeschouwers: 100

Scheidsrechter: Pim Weghorst – Oldenzaal

Ruststand: 3-1 Eindstand: 3-4

Cornerverhouding: 5-5

Scoreverloop: 4. Bram van Tiem 1-0, 17. Samed Oztoprak 2-0, 23. Francesco Bortolotti 2-1, 29. Samed Oztoprak 3-1, 60. David Vermeulen 3-2, 65. Tom van Gestel 3-3, 78. Max Denisov 3-4

Opstelling: Luuk Brand, Bram Umar, David Vermeulen (av – 61. Kevin Schakel), Lars de Roos, Tom van Gestel, Francesco Bortolotti, Omar Baddaje, Ouassiem Ikhmech (76. Bobby Oenen) , Yassine Mejres (61. Max Denisov), Skender Loshi, Rob Keuken