Mentaal sterk Baronie houdt TEC op gelijkspel

Door Frans Mertens

Na de commotie rondom het onverwachte vertrek van de hoofdtrainer werd toch met enige vrees uitgekeken naar het treffen met het geroutineerde TEC. Met Hoofd Jeugdopleidingen Jason Tjien-Fooh, beloften trainer Rogier Ouwerkerk en JO-19 trainer Tim Lamme als assistenten en interim oplossing op de bank, toonde de ploeg echter dat niemand meer hoeft te twijfelen of het wel derde divisiewaardig is. De thuisclub met liefst 6 voormalige eredivisiespelers in de gelederen slaagde er maar niet in om de groenwitten op de knieën te krijgen. Zonder de geblesseerde aanvoerder Vermeulen en de geschorste Loshi stond er een team dat onverzettelijk bleek. Het moet gezegd dat TEC met name in de tweede helft een enorm overwicht had. Maar steeds weer stuitte de gastheren op het solide centrale duo Van Gestel en Den Exter en vooral doelman Brand. Baronie had haar hoop gevestigd op de omschakeling maar die tactiek kwam niet echt uit de verf omdat er vooral in de tweede helft te snel balverlies werd geleden. Al na een kleine 5 minuten bracht Brand knap redding op een inzet van Van Anholt. Het zou niet de laatste ingreep zijn van de doelman. Zo was hij steeds alert op pogingen van Valpoort, een afstandsschot van Ket en een kopbal van Serrarens. Tussendoor kreeg hij op de doellijn assistentie van Umar en Townsend. Baronie leek daarmee te wankelen maar brak nooit. Aanvallend konden de bezoekers er niet al te veel tegenover stellen. Slechts een kopbal van Van Gestel en een doorbraak van Mejres, die door de tijdig uitgekomen TEC-doelman Kaarsgaren werd verijdeld, zorgden in het eerste bedrijf voor enig gevaar.

Na de hervatting veranderde er aanvankelijk niet veel aan het spelbeeld. Maar na de invalbeurt van Cecilia werden de groenwitten dreigender in hun aanvallende acties. Diens snelheid bleek een wapen waarmee de Tielse verdediging volop moeite had. Nadat Van Gestel uit een vrije trap van Townsend met een kopbal doelman Kaarsgaren tevergeefs op de proef had gesteld ging even later TEC-verdediger Raben in de fout. Een lange bal van Al Morabit op de diepgaande Cecilia werd door Raben verkeerd ingeschat waarna hem niets anders restte dan de Bredase snelheidsduivel net even buiten het zestienmetergebied onreglementair te stuiten. De prima leidende scheidsrechter Kraak kende geen twijfel en toonde de Tielse verdediger de rode kaart. De daaruit voortvloeiende vrije trap van Mejres leverde vervolgens niets op terwijl een afstandsschot van Oenen over het vijandelijke doel verdween. Toch wist Baronie daarna uit de overtalsituatie geen munt te slaan. Integendeel de ploeg ging te veel achteruit lopen waardoor de druk op de groenwitte verdediging wel erg groot werd. Het uitblinkende duo Van Gestel/Den Exter neutraliseerde echter tijdig alle gevaar en anders was er altijd wel doelman Brand die een knal van El Makrini uit zijn heiligdom weerde. Tussendoor moest TEC wel steeds alert zijn op plaaggeest Cecilia die Oenen centimeters te kort zag komen om zijn voorzet binnen te tikken. Diep in blessuretijd kreeg Valpoort nog een enorme kopkans om zijn ploeg alsnog aan de overwinning te helpen maar de Tielse aanvaller knikte ruim over het Bredase doel.

Ondanks het enorme overwicht van de thuisclub wist Baronie knap op de been te blijven en dat was na een tumultueuze week al een prestatie op zich. De ploeg toonde daarmee een ongekende mentale weerbaarheid en volop perspectief voor de rest van het seizoen. Het gelijke spel voelde dan ook bijna aan als een overwinning. Op deze manier kan het nu alleen nog maar beter worden.

Scheidsrechter: John Kraak – Piershil

Cornerverhouding: 15-2

Rust-en eindstand: 0-0

Opstelling Baronie: Luuk Brand, Bram Umar, Tom van Gestel, Dylan den Exter (av), Timo Townsend (85. geel), Jawad al Morabit, Bobby Oenen (90+2 geel), Ouassiem Ikhmech (60. Disney Cecilia), Jurik Zimmerman, Yassine Mejres (84. geel), Rob Keuken (83. Jonathan van Haperen)