Baronie verrast Gvv Unitas in eigen huis

Door Frans Mertens

Vooraf was er toch met enige vrees uitgekeken naar de eerste competitiewedstrijd. Na de voorbereidingsperiode was eigenlijk amper te beoordelen waar het “nieuwe” Baronie als ploeg nu eigenlijk precies stond. Het antwoord werd vanavond in Gorinchem gegeven. Er stond een vechtmachine die zich vanaf het eerste moment volledig vastbeet in de tegenstander en uiteindelijk ook niet meer losliet. Wat natuurlijk meehielp was de vroege openingstreffer. Zimmerman creëerde na een harde inspeelpass van Vermeulen met een slim overstapje ruimte voor de opkomende Umar die zijn voorzet vanaf de achterlijn echter met de hand beroerd zag worden door een Gorkumse verdediger. Scheidsrechter Steeg was onverbiddelijk en wees gedecideerd naar de stip waarna Mejres de bal hard en hoog in het dak van het doel joeg 0-1. De thuisclub reageerde onmiddellijk en Baroniedoelman Brand had zijn vuisten nodig om een hard schot van Habtemariam te neutraliseren. De Bredase voorsprong was echter vanwege een arbitrale dwaling geen lang leven beschoren. Na een corner van Haddouchi kwam de bal na een onoverzichtelijke situatie voor de voeten van Kegge wiens inzet echter door Brand net voor de lijn werd gepakt. Op advies van zijn assistent wees de arbiter tot Bredase ontzetting echter naar het midden 1-1. De assistent stond echter meters van de achterlijn vandaan en kan onmogelijk hebben geconstateerd dat Brand de bal van achter de doellijn oppakte. Die onverwachte tegenslag moesten de groenwitten even verwerken. Unitas rook bloed en voerde de druk op. De Vries knalde rakelings voorlangs het Bredase doel en Brand moest diezelfde De Vries van scoren afhouden toen die alleen voor hem opdook. De groenwitten hadden even tijd nodig maar wisten zich te herstellen. Townsend vond het hoofd van Vermeulen die Unitasdoelman Van Dongen tot een uiterste krachtsinspanning dwong. Het Bredase gevaar kwam steeds vaker over de linkerflank waar Townsend en de sterk spelende Keuken vaak diep penetreerden in de vijandelijke verdediging. Vlak voor rust moest de Unitasdoelman nog een venijnige vrije trap van Mejres uit zijn heiligdom houden. Terwijl iedereen al rekening hield met een 1-1 stand te gaan rusten was het plotseling de thuisclub die in blessuretijd alsnog toesloeg. Mejres werd vlak bij de achterlijn uitgespeeld door De Vries die de bal terug legde. Na een slim overstapje van Lokasi was het de inkomende Habtemariam die de bal van even buiten het zestienmetergebied knap in de winkelhaak joeg 2-1.

Na rust probeerde de thuisclub Baronie direct weer onder druk te zetten om zo de genadeslag toe te kunnen brengen. Unitasaanvaller Kegge kreeg een vrije schietkans na risicovol uitverdedigen van Van Gestel maar raakte de bal vervolgens verkeerd. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Een voorzet van Al Morabit werd wederom door een Gorkumse verdediger met de hand beroerd en wederom ging de bal op de stip. Dit keer was het Skender Loshi die achter de bal ging staan om de bal in twee keer achter Van Dongen te werken 2-2. De pas afgelopen week door de KNVB vrijgegeven aanvaller liet niet veel later zien dat hij een toegevoegde waarde voor zijn ploeg kan zijn. Zijn pass op Keuken was op maat en met de juiste snelheid waarna de Gorkumse doelman vanuit een moeilijke hoek voor de derde keer werd geklopt 2-3. Amper een minuut later was Keuken opnieuw kansrijk maar dit keer had zijn inzet onvoldoende kracht om Van Dongen te verrassen. In het laatste kwartier zette de thuisclub alles op alles en kwamen de Baronnen onder grote druk te staan. Er speelden zich hectische taferelen af voor het Bredase doel maar de verdediging wist met soms kunst en vliegwerk knap stand te houden. In de absolute slotfase wist Brand nog een kopbal van Tsegay onschadelijk te maken om de volle winst voor zijn ploeg vast te houden.

Het was jammer dat de slotfase nog werd ontsierd door een opstootje. Loshi werd van achter neergesabeld door Haddouchi die daar rood voor kreeg. Loshi speelde echter eigen rechter waarna ook hij rood kreeg. Het was het gevolg van de irritatie die het lankmoedige fluiten van arbiter Steeg opriep. Van weerszijden werden er gedurende het gehele duel veel te veel overtredingen gemaakt zonder dat de leidsman daartegen daadkrachtig optrad. Niettemin was de vreugde over dit toch enigszins onverwachte resultaat bij de Baronnen groot en mag deze uitstekende competitiestart gelden als een geweldige opsteker.

Toeschouwers: 150

Scheidsrechter: Alwin Steeg – Beuningen

Cornerverhouding: 8-3

Scoreverloop: 3. Yassine Mejres 1-0 (penalty), 13. Jip Kegge 1-1, 45+3 Medhanie Habtemariam 2-1, 53. Skender Loshi 2-2 (penalty), 63. Rob Keuken 2-3

Opstelling Baronie: Luuk Brand, Bram Umar, David Vermeulen (av), Dylan den Exter, Timo Townsend, Jawad al Morabit (74. geel), Tom van Gestel, Rob Keuken (60. geel – 87. Jonathan van Haperen), Yurik Zimmerman (58. geel – 61. Disney Cecilia), Skender Loshi (90+6 rood), Yassine Mejres (80. Gildo Neto)