Baronie in extremis langs JOS Watergraafsmeer

Door Frans Mertens

De kans die Baronie werd geboden om behoud van de Derde Divisie veilig te stellen is voorlopig nog steeds in eigen handen. Na het onnodige verlies tegen AWC liet de thuisclub er vanaf het begin geen misverstand over bestaan dat het die kans ook echt wil grijpen. Niet dat het stormachtig aan de wedstrijd tegen medekandidaat JOS Watergraafsmeer begon. Integendeel zelfs, beide ploegen beperkten zich aanvankelijk tot aftasten ofschoon Baronie in de regulaire competitie eerder al twee keer duidelijk de meerdere van de Amsterdammers was gebleken. In Amsterdam overtuigde Baronie liefst met een 7-1 overwinning terwijl het ook thuis met 2-0 aan de winnende hand bleef. Dat gegeven telde zeker voor de thuisclub echter niet meer, want dat leergeld had de ploeg al eerder betaald. In de beginfase had thuisclub een duidelijk overwicht maar wist men zich geen kansen te verschaffen. Een schot van Umar naast het vijandelijke doel en een inzet van De Graauw waren eigenlijk de enige wapenfeiten van de groenwitten. Eerlijk gezegd boden beide ploegen in die fase geen Derde Divisie niveau aan de toeschouwers. Totdat De Graauw de diepgaande Mejres lanceerde. Diens inzet in de verre hoek was fraai en onhoudbaar om zijn ploeg aan de verdiende leiding te helpen 1-0. Baronie bleef het betere van het spel houden en was dicht bij een tweede treffer. Mejres leek een voorzet van Zimmerman af te ronden maar werd knap geblokt door een Amsterdamse verdediger. Ook de prima spelende Schuit was dichtbij maar zijn inzet verdween net over het vijandelijke doel. Vlak voor de pauze was het ploeterende JOS toch nog dicht bij de gelijkmaker. Vermeulen liet de rappe Owusu-ansah ontsnappen die geheel vrij echter weigerde te profiteren door wild naast te knallen.

Onmiddellijk na rust bleek Baronie niets te hebben geleerd van de wedstrijd tegen AWC. Ook toen liet de ploeg zich na een counter simpel verrassen. Dit keer was linkerverdediger Van Gool, stand-in voor de geblesseerde Townsend, die in geen velden of wegen te bekennen was. De geheel vrijstaande Blom wist vervolgens de op het verkeerde been staande Van Butselaar simpel met een rollertje te kloppen 1-1. Baronie had even tijd nodig om zich van de schrik te herstellen en had geluk dat een afstandsschot van Owuso-ansah slechts de bovenkant van de lat teisterde. De sterk spelende Umar ging diep op een pass van De Graauw maar doelman Schol was net op tijd om nader onheil voor zijn ploeg te voorkomen. Baronie had weliswaar voortdurend meer balbezit maar wist zich geen echte kansen te scheppen. Slechts Mohammad was kansrijk op een prima steekbal van de sterk spelende aanvoerder Kankam maar had te veel tijd nodig om af te drukken. Naarmate de wedstrijd vorderde bleek dat de bezoekers steeds meer naar adem hapten. Daarbij hadden ze de pech dat Bergwijn met een sleutelbeenprobleem het veld per brancard moest verlaten. Baronie bleef echter geloven in een beter resultaat en voerde de druk steeds verder op. Dat die druk uiteindelijk toch tot succes leidde kwam dan ook niet echt uit de lucht vallen. Eerst werd de doorgebroken De Grauw in de terecht ruim bemeten blessuretijd binnen de zestien meter neergelegd waarna Mejres de toegekende strafschop hard en hoog achter de Amsterdamse doelman schoot 2-1. Het werd even later zelfs nog mooier toen Mohammad de meegekomen invaller en verdediger Sander Wirix bij de tweede paal vrij zag staan die de buitenkans vervolgens beheerst wist te verzilveren 3-1.

Een prima resultaat voor de Baronnen die zonder de geblesseerden Townsend en Veldhof en de geschorste Jens Wirix moesten aantreden. Normaal gesproken moet Baronie de return zondag in Amsterdam over de streep trekken en mag het deze stand niet meer uit handen geven. Niettemin moet deze wedstrijd nog worden gespeeld en zal Baronie nog een keer alles moeten geven om behoud van de Derde Divisie veilig te stellen. Maar in de positie waarin de ploeg nu verkeert mag het echt niet meer mis gaan. Zoveel kansen krijgt men namelijk nooit meer!

Toeschouwers: 400

Scheidsrechter: Rob Souwen – Tilburg

Cornerverhouding: 4-0

Scoreverloop: 25. Yassine Mejres 1-0, 47. Danny Blom 1-1, 90+1 Mejres 2-1 (strafschop), 90+6 Sander Wirix 3-1

Opstelling Baronie: Michel van Butselaar, Bram Umar, David Vermeulen, Jamie Kankam (av – 91+6 Guillermo Francisco Montero), Aurelio van Gool (65. Arjan Molawi), Noël de Graauw, Mark Schuit, Jawad al Morabit, Yurik Zimmerman (46. Sander Wirix), Mustafa Mohammad, Yassine Mejres.