JOS/Watergraafsmeer niet opgewassen tegen Bredaas geweld

Door Frans Mertens

Met de ongelukkige nederlaag tegen Oss’20 van vorige week nog in het achterhoofd begon Baronie, op het gedateerde maar knusse sportpark Groot Scholtenhage, vanmiddag met de nodige voorzichtigheid aan de wedstrijd tegen de nummer 2 van dat moment. Het was dan ook niet zo vreemd dat het eerste gevaar van de thuisclub kwam. Linksachter Huijsman gaf een voorzet op de vrijstaande Hagary die het doel echter te hoog zocht. Baronie antwoordde met een vrije trap van De Graauw die naast vloog en een voorzet van Zimmerman die op de lat viel. Niettemin had de thuisclub in die eerste 20 minuten het beste van het spel al werd het voor het Bredase doel nooit echt gevaarlijk. Slechts bij een lage voorzet van Hagary moest stand in doelman Jacobs (Michel van Butselaar kampt met een handblessure) zich voor de voeten werpen van de inkomende Bergwijn. Na een klein half uur nam Baronie de regie langzamerhand in handen en kwam Mohammad een paar haren tekort om bij de tweede paal een corner van De Graauw te verzilveren. Ook een vrije trap van Townsend bracht dank zij de Amsterdamse doelman Sudibyo nog niet het gewenste succes. Een actie van Zimmerman bracht dat uiteindelijk wel. Zijn pass op de diepgaande Jens Wirix werd door laatstgenoemde vanaf de rand van het zestienmetergebied nauwkeurig in de verre hoek geplaatst 0-1. Nadat even later Mohammad de bal eerst op het middenveld had veroverd stelde De Graauw hem in staat om de voorsprong voor zijn ploeg verder uit te breiden 0-2. Op slag van rust werd het voor de bezoekers allemaal nog mooier. Een afgeslagen corner van De Graauw kwam opnieuw voor diens voeten waarna de Bredase spelmaker nog maar eens zijn fijne traptechniek demonstreerde door de bal van afstand diagonaal in de bovenhoek te schieten 0-3.

JOS-trainer Ten Bosch probeerde na rust met 3 aanvallende wissels een ommekeer teweeg te brengen. Het meeste gevaar kwam echter opnieuw van Bredase zijde. Nadat eerst De Graauw een fraaie aanval niet succesvol wist te besluiten moest doelman Sudibyo in twee keer redding brengen op een inzet van Jens Wirix na fraai voorbereidend werk van El Morabit. Ook bij een schot van Mohammad en een kopbal van Veldhof moest de Amsterdamse doelman handelend optreden. Daarna kwamen er ook kansen voor de thuisclub. Invaller Hardenberg leek na een goede actie te gaan scoren maar aanvoerder Kankam werd de reddende engel door tijdig op te ruimen. Een tweede poging van Hardenberg strandde op Baroniedoelman Jacobs die de bal met een uiterste krachtsinspanning uit de hoek moest duiken. Uit de corner van Fafiani (o.a. ex-Vitesse, FC Twente en PEC Zwolle) die hierna volgde was het niettemin invaller Plemper die zijn hoofd achter de bal wist te krijgen om de 1-3 aan te tekenen. JOS leek verder te gaan doordrukken maar de groenwitten lieten het niet zo ver komen. Drie minuten later stond de marge weer op 3 toen Sander Wirix de goed spelende Zimmerman vond die op de achterlijn zijn tegenstander het bos in stuurde om vervolgens De Graauw een niet te missen kans te bieden 1-4. Het was meteen de genadeklap voor de thuisclub die daarmee murw was gespeeld en het hoofd in de schoot moest leggen. De weer uitstekend spelende Townsend vond De Graauw die Mohammad wegstuurde voor de 1-5. De Bredase koek was echter nog niet op. Vermeulen bediende de diepgaande Jens Wirix met een wereldpass over 40 meter waarna diens afwerking op Bergkampiaanse wijze plaatsvond door de bal op volle snelheid over de uitgekomen doelman te lobben 1-6. Baronie weigerde om gas terug te nemen wat tenslotte ook nog in een zevende treffer resulteerde. Het was opnieuw Jens Wirix die door de ingevallen Umar in staat werd gesteld om zijn derde doelpunt aan te tekenen.

Baronie toonde hiermee vanmiddag nogmaals aan dat ook in de Derde Divisie absoluut rekening met de ploeg moet worden gehouden. In een uitermate sportief verlopen wedstrijd toonden de groenwitten zich een ijzersterk en efficiënt collectief zonder zwakke plekken met als absolute uitblinkers de gebroeders Wirix en De Graauw. Hiermee klimt de ploeg naar de derde plaats op de ranglijst en mag het komende woensdagavond thuis tegen UNA proberen om die fraaie positie te behouden of zelfs nog te verbeteren.

Scheidsrechter: Max Kok – Maastricht
Toeschouwers: 150
Ruststand: 0-3 Eindstand: 1-7
Cornerverhouding: 2-4
Scoreverloop: 37. Jens Wirix 0-1, 41. Moustafa Mohammad 0-2, 45. Noël de Graauw 0-3, 57. Tim Plemper 1-3, 60. Noël de Graauw 1-4, 62. Moustafa Mohammad 1-5, 69. Jens Wirix, 1-6, 71. Jens Wirix 1-7

Opstelling Baronie: Joep Jacobs, Sander Wirix, Jamie Kankam (av), David Vermeulen, Timo Townsend (64. Bram Umar), Aart Veldhof (79. Mark Schuit), Noël de Graauw, Jens Wirix, Jawad El Morabit (88. Aurelio van Gool), Moustafa Mohammad (79. Tommy van Butselaar), Jurik Zimmerman (79. Jason Tjien-Fooh)