“Met plezier beter leren voetballen”

Opbouw van onze jeugdopleiding
Voor Baronie geldt dat de jeugd de levensader van de vereniging is. We leiden op voor alle niveaus van onze seniorenelftallen, maar zien ook dat we ook nadrukkelijk in de belangstelling staan van de scouts van de BVO’s in de wijde omgeving. Onze hoogste elftallen spelen allen landelijke niveaus en Baronie is daarmee ook met de jeugdopleiding de hoogst spelende amateurvereniging van WestBrabant en landelijk zelfs al jaren binnen de top10 jeugdopleidingen van Nederland. Toch benadrukken we dat we niet alleen gericht zijn op die eerste selectie-elftallen, maar dat we via een brede aanpak iedereen zijn talenten op zijn niveau maximaal willen ontwikkelen. De opleiding is onder te verdelen in pre-voetbal, onderbouw (JO7, JO9, JO-11) en bovenbouw (JO13, JO15, JO17 en JO19).

Pre-voetbal
Baronie is in zee gegaan met KicksnSticks om voor peuters van 2 tot 5 jaar ook de mogelijkheid te bieden om spelenderwijs kennis te maken met de bal. KicksnSticks biedt een programma aan voor Baronie dat aansluit op de jeugdopleiding en meer informatie is te verkrijgen op www.kicknsticks.eu/vvbaronie

Onderbouw
In de onderbouw vanaf 5 jaar oud, ligt de nadruk bij de wedstrijd- en trainingsactiviteiten op het aanleren en ontwikkelen van (vooral) technische basisvaardigheden waarbij eigen creativiteit continu gestimuleerd wordt. De aanpak is uniform en intensief, met voor iedereen minimaal 2 ruime trainingsmomenten per week en begeleid in kleine trainingsgroepen en onder leiding van gediplomeerde trainers. Interne scouting volgt het traject om te zorgen dat we de talenten maximaal herkennen en ontwikkelen.

Bovenbouw
In de bovenbouw worden, naast de technische vaardigheden, ook de tactische, fysieke en mentale kwaliteiten steeds verder ontwikkeld en wordt er op groot veld gevoetbald. Verder komt presteren en plezier hebben op ieder niveau steeds meer centraal te staan.

Jongens en meisjes
Baronie is er natuurlijk voor jongens en meisjes. We staan daarin voor een specifieke beleidslijn voor meisjes. In de JO7 en JO9 werken we gemixt en doen de meisjes gewoon met de jongens mee en krijgen dezelfde basisopleiding door gediplomeerde trainers om de talenten zoveel mogelijk te benutten. Pas later (bij JO11 of zelfs pas bij JO13) wordt een keuze gemaakt om door te gaan in de gemengd/jongens lijn of in een specifiek meisjesteam. Baronie heeft meisjeselftallen in alle leeftijds-categorien.

Prestatief en recreatief
erop gericht om een juiste balans te vinden tussen enerzijds de individuele ontwikkeling van de jeugdspeler en anderzijds de teamprestaties. Het niveau waarop geacteerd wordt, is immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van onze jeugdspelers. Kortom, we proberen telkens weer het maximale rendement uit een speler te halen. In het volledige besef dat de stap van de Junioren JO-19 naar het 1e elftal enorm moeilijk is en slechts voor de beste talenten weggelegd is, probeert de jeugdopleiding van Baronie toch meer aansluiting te zoeken met het 1e en 2e elftal van onze vereniging. Het 2e elftal bestaat grotendeels uit eigen opgeleide spelers en zelfs in het 1e elftal komen steeds meer spelers uit de eigen jeugdopleiding uit. Naast de prestatieve teams heeft de jeugdopleiding van Baronie ook voldoende plaats en aandacht voor de recreatieve jeugd. Voor spelers van ieder niveau, jongens en meisjes is er plaats bij Baronie. De betrokkenheid van de recreatieve kant is vaak ook groter, omdat men de vereniging echt als een thuishaven ziet. De jeugdspelers doen vaak mee aan de clubactiviteiten en meer ouders worden vrijwilliger bij onze club.

Meer dan voetbal
Omdat voetbal een teamsport is, staat het kweken van teamgeest in onze individualistisch ingestelde samenleving hoog in het vaandel bij Baronie. Wij trachten de voorwaarden te scheppen voor aanvallend en verzorgd voetbal, waarbij de menselijke aspecten zeker niet vergeten mogen worden. Onze jeugdspelers (maar ook de ouders!) dienen zich sportief te gedragen t.o.v. de tegenstander, scheidsrechter, publiek etc. Samenwerken is het sleutelwoord! Als wij op de juiste manier met elkaar communiceren en samenwerken dan kunnen wij onze gezamenlijke doelen realiseren.

Baronie werkt zoveel mogelijk met gekwalificeerde trainers en teamleiders. Er wordt gezorgd voor voldoende en goede teambegeleiding, maar zonder de hulp van betrokken ouders is dit niet mogelijk. Er wordt ook aandacht besteed aan medische en maatschappelijke begeleiding. Goede voetbalprestaties op het veld zijn vaak afhankelijk van de thuissituatie, de opvoeding en de studie. Zo hebben wij o.a. een samenwerkingsverband met Doornbos fysio, CIOS, Pellikaan Healthclub maar wij kunnen ook een beroep doen op een netwerk van deskundigen uit allerlei vakgebieden indien dit nodig blijkt te zijn.

Het merk Baronie
Baronie heeft een rijke historie met zelfs een verleden in het betaald voetbal. Er zijn ook spelers die bij Baronie begonnen zijn en het tot het Nederlands Elftal geschopt hebben. Er zijn weinig verenigingen in het land die zich kunnen meten aan de successen van het eerste elftal van Baronie dat jarenlang in de absolute top van het amateurvoetbal meedraait en bovendien in 1997 en 2001 algemeen kampioen van Nederland geworden is. Ook binnen de jeugd worden successen behaald. Veel spelers worden door de KNVB en de omringende bvo`s (betaald voetbalorganisaties) uitgenodigd door onze manier van opleidden en talentontwikkeling. Daarnaast presteren veel jeugdteams ook naar behoren tijdens de (beker-)competitie en prestigieuze toernooien.

Jeugd- en technische commissie en coördinatoren
Baronie heeft een technische commissie jeugd die waakt over het voetbalbeleid van Baronie. De technische commissie bewaakt de aanstelling en begeleiding van trainers en bewaakt de indelingen van de elftallen. Daarnaast heeft Baronie leeftijdscoördinatoren. Zij hebben korte communicatielijnen met zowel de teams in hun categorie als met de technische commissie. Voor nieuwe leden en ouders zal het eerste contact vanuit Baronie (na inschrijving via ledenadministratie en website) worden verzorgd door de leeftijdscoördinator.

Hier stellen de coördinatoren zich kort voor

 

Betrokkenheid ouders/vrijwilligers
Baronie is gebaseerd op de inzet van leden, ouders en andere vrijwilligers. Zij vormen de basis voor een gezonde vereniging. Wij doen dan ook graag een dringend beroep op ouders en verzorgers om, -elk op eigen wijze-, een bijdrage te leveren aan de vereniging. Eigenlijk rekenen we een beetje op uw steun en inzet, want zonder is er echt geen vereniging. Dus schroom niet en meldt u aan bij de vereniging. U bent van harte welkom bij de grote Baronie-familie!

Uw kind wordt gescout, en nu?
Als u via VV Baronie te horen gekregen heeft dat een BVO-club ( betaald voetbalorganisatie) interesse heeft getoond voor, de voetbalkwaliteiten van, uw kind. Dit houdt in dat een scout van de bewuste BVO uw kind voor een bepaalde periode heeft gevolgd en zijn vorderingen heeft bijgehouden. Deze vorderingen hebben geresulteerd in de nu daadwerkelijke uitnodiging voor uw kind om stage te komen lopen. Daar VV Baronie goede contacten heeft met diverse BVO`s zoals NAC, Willem II/RKC, PSV, FC Dordrecht en Feyenoord willen we u graag wat achtergrond informatie geven zodat u beter weet wat u straks te wachten staat en een eventuele beslissing kunt nemen met net wat meer achtergrondinformatie in het achterhoofd.
Ten eerste is een felicitatie voor uw kind is op zijn plaats. Hij heeft kwaliteiten die wellicht kunnen leiden tot het daadwerkelijk kunnen spelen bij een BVO. Dat is niet voor ieder kind weggelegd!

Voor alle informatie betreffende “Uw kind wordt gescout, en nu?” klik hier