“Met plezier beter leren voetballen”

Opbouw van onze jeugdopleiding
Het amateurvoetbal is de belangrijkste kweekvijver voor de bvo`s in Nederland. Ook voor Baronie geldt dat de jeugd de levensader van de vereniging is. Vanuit een brede onderbouw (JO-7, JO-9 en JO-11) stroomt de jeugd door naar een smallere bovenbouw (JO-13, JO-15, JO-17 en JO-19). Regelmatig komt het voor dat spelers op basis van hun kwaliteiten eerder doorstromen naar een volgende selectie. In de onderbouw ligt de nadruk bij de wedstrijd- en trainingsactiviteiten op het aanleren en ontwikkelen van (vooral) technische basisvaardigheden waarbij eigen creativiteit continu gestimuleerd wordt. In de bovenbouw worden, naast de technische vaardigheden, ook de tactische, fysieke en mentale kwaliteiten steeds verder ontwikkeld.

Prestatief en recreatief
erop gericht om een juiste balans te vinden tussen enerzijds de individuele ontwikkeling van de jeugdspeler en anderzijds de teamprestaties. Het niveau waarop geacteerd wordt, is immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van onze jeugdspelers. Kortom, we proberen telkens weer het maximale rendement uit een speler te halen. In het volledige besef dat de stap van de Junioren JO-19 naar het 1e elftal enorm moeilijk is en slechts voor de beste talenten weggelegd is, probeert de jeugdopleiding van Baronie toch meer aansluiting te zoeken met het 1e en 2e elftal van onze vereniging. Het 2e elftal bestaat grotendeels uit eigen opgeleide spelers en zelfs in het 1e elftal komen steeds meer spelers uit de eigen jeugdopleiding uit. Naast de prestatieve teams heeft de jeugdopleiding van Baronie ook voldoende plaats en aandacht voor de recreatieve jeugd. Voor spelers van ieder niveau, jongens en meisjes is er plaats bij Baronie. De betrokkenheid van de recreatieve kant is vaak ook groter, omdat men de vereniging echt als een thuishaven ziet. De jeugdspelers doen vaak mee aan de clubactiviteiten en meer ouders worden vrijwilliger bij onze club.

Meer dan voetbal
Omdat voetbal een teamsport is, staat het kweken van teamgeest in onze individualistisch ingestelde samenleving hoog in het vaandel bij Baronie. Wij trachten de voorwaarden te scheppen voor aanvallend en verzorgd voetbal, waarbij de menselijke aspecten zeker niet vergeten mogen worden. Onze jeugdspelers (maar ook de ouders!) dienen zich sportief te gedragen t.o.v. de tegenstander, scheidsrechter, publiek etc. Samenwerken is het sleutelwoord! Als wij op de juiste manier met elkaar communiceren en samenwerken dan kunnen wij onze gezamenlijke doelen realiseren.

Baronie werkt zoveel mogelijk met gekwalificeerde trainers en teamleiders. Er wordt gezorgd voor voldoende en goede teambegeleiding, maar zonder de hulp van betrokken ouders is dit niet mogelijk. Er wordt ook aandacht besteed aan medische en maatschappelijke begeleiding. Goede voetbalprestaties op het veld zijn vaak afhankelijk van de thuissituatie, de opvoeding en de studie. Zo hebben wij o.a. een samenwerkingsverband met Medifit en CIOS, maar wij kunnen ook een beroep doen op een netwerk van deskundigen uit allerlei vakgebieden indien dit nodig blijkt te zijn.

Het merk Baronie
Baronie heeft een rijke historie met zelfs een verleden in het betaald voetbal. Er zijn ook spelers die bij Baronie begonnen zijn en het tot het Nederlands Elftal geschopt hebben. Er zijn weinig verenigingen in het land die zich kunnen meten aan de successen van het eerste elftal van Baronie dat jarenlang in de absolute top van het amateurvoetbal meedraait en bovendien in 1997 en 2001 algemeen kampioen van Nederland geworden is. Ook binnen de jeugd worden successen behaald. Veel spelers worden door de KNVB en de omringende bvo`s (betaald voetbalorganisaties) uitgenodigd door onze manier van opleidden en talentontwikkeling. Daarnaast presteren veel jeugdteams ook naar behoren tijdens de (beker-)competitie en prestigieuze toernooien.

Jeugd- en technische commissie
We hebben een technische commissie in het leven geroepen om vooral meer aandacht aan voetbalgerelateerde zaken te besteden. De technische commissie bestaat, naast onze hoofd jeugdopleiding, uit diverse coördinatoren van JO-19 t/m JO-7. De coördinatoren houden zich zo veel mogelijk met specifieke voetbalzaken bezig en hoeven bijvoorbeeld geen jeugdcommissievergaderingen bij te wonen. Zij hebben korte communicatielijnen met zowel de teams in hun categorie als met onze hoofd jeugdopleiding die wel deel uitmaakt van de jeugdcommissie. Onze hoofd jeugdopleiding bewaakt de visie en werkwijze van de Baronie-jeugdteams en vormt ook de schakel naar de technisch management van de selectie Baronie 1 & 2.

Betrokkenheid ouders/vrijwilligers
Baronie werkt met veel vrijwilligers. Zij vormen de basis voor een gezonde vereniging. Wij doen dan ook graag een beroep op ouders en verzorgers om, -elk op eigen wijze-, een bijdrage te leveren aan de vereniging. Eigenlijk rekenen we een beetje op uw steun en inzet. Dus schroom niet en meldt u aan bij de vereniging. U bent van harte welkom bij de grote Baronie-familie!

Uw kind wordt gescout, en nu?
Als u via VV Baronie te horen gekregen heeft dat een BVO-club ( betaald voetbalorganisatie) interesse heeft getoond voor, de voetbalkwaliteiten van, uw kind. Dit houdt in dat een scout van de bewuste BVO uw kind voor een bepaalde periode heeft gevolgd en zijn vorderingen heeft bijgehouden. Deze vorderingen hebben geresulteerd in de nu daadwerkelijke uitnodiging voor uw kind om stage te komen lopen. Daar VV Baronie goede contacten heeft met diverse BVO`s zoals NAC, Willem II/RKC, PSV, FC Dordrecht en Feyenoord willen we u graag wat achtergrond informatie geven zodat u beter weet wat u straks te wachten staat en een eventuele beslissing kunt nemen met net wat meer achtergrondinformatie in het achterhoofd.
Ten eerste is een felicitatie voor uw kind is op zijn plaats. Hij heeft kwaliteiten die wellicht kunnen leiden tot het daadwerkelijk kunnen spelen bij een BVO. Dat is niet voor ieder kind weggelegd!

Voor alle informatie betreffende “Uw kind wordt gescout, en nu?” klik hier