Vv Baronie Paastoernooi 2020 – Hard op weg naar weer een fantastisch evenement!

Vorig jaar berichtten we al over voetbal en organisatie op topniveau. Een strak georganiseerd en sterk bezet toernooi voor O12, O13 en O15 teams, met spanning tot en met de finales. En ook dit jaar is de voorbereiding voor, al weer, de 47e editie van het vv Baronie Paastoernooi weer enige tijd in volle gang. Een vraaggesprek met Lucien Diepstraten, al weer voor de 6e keer nauw betrokken bij alles wat er rondom dit toernooi moet gebeuren.

Hoe ben je bij de organisatie van het paastoernooi betrokken geraakt?

“In 2014 was er vanuit de vereniging weinig animo en vrijwel geen ambitie om het toernooi te organiseren. Er was geen geld beschikbaar als gevolg van andere prioriteiten. Toen ik dit hoorde kon ik dat niet accepteren en heb ik de uitdaging opgepakt. Het was ‘last-minute’, maar tezamen met een aantal zeer enthousiaste ouders van O13 en O15 is het uiteindelijk gelukt om het toernooi dat jaar te redden en daarmee ook de continuïteit voor de toekomst veilig te stellen.”

Wat is de reden dat je je ook daarná zo actief bent blijven inzetten bij de organisatie?

“Ik ben zelf op mijn 8e jaar begonnen bij Baronie, dat is nu 52 jaar geleden. In 1974 was de 1E editie van het Paastoernooi, toen nog alleen amateurteams. Ik speelde toen zelf in de C1 (nu O15) van Baronie en we wonnen het toernooi! Later was ik als jeugdtrainer ook betrokken bij de teams van mijn 2 zoons en speelden ze onvergetelijke wedstrijden tegen onder andere Ajax. Dat soort ervaringen gun ik ook onze nieuwe jonge talenten.”

Wat zijn de mooie momenten van dit toernooi?

“Ik vind vooral de opening mooi als alle talenten samen op het veld staan met hun herkenbare tenues. En dan is het ook leuk om te volgen welke spelers later ook daadwerkelijk doorbreken. Ik heb nu een database opgebouwd zodat we dit goed kunnen volgen.”

Kom maar op met voorbeelden, dan!

“In vrijwel alle teams van Ajax en PSV die in het verleden mee hebben gedaan speelden supertalenten die later de top hebben gehaald, zoals Daley Blind en Memphis Depay. En 3 jaar geleden speelde Myron Boadu nog mee bij AZ O15, nu is hij topscoorder en zit hij bij Oranje, ongelofelijk toch!”

Wat is de grootste uitdaging waar jullie bij de organisatie mee te maken krijgen?

“Het wordt steeds moeilijker om topteams naar ons toernooi te krijgen door grote concurrentie van andere toernooien met veel grotere budgetten. De vaderlandse top 3 komt al niet meer, want die spelen meestal in het buitenland grote toernooien. Wij betalen geen clubs, dus is het steeds weer spannend om een aantrekkelijk deelnemersveld te regelen. We staan nu op de jaarkalender als een gevestigd toernooi, waar vooral de Belgische clubs graag komen. En Nederlandse clubs willen graag op ons toernooi tegen buitenlandse teams spelen.”

Kun je een update geven over de stand van zaken van de voorbereidingen?

“We hebben gelukkig nu al voor het 2e jaar een stabiele bezetting met ongeveer 8 fanatieke leden met een duidelijke rolverdeling. Zonder iemand tekort te doen wil ik toch aangeven dat Sandra Verbakel hierin een onmisbare schakel is die met een ongekende drive de aanjager is van de commissie. Alles staat dus al weer goed in de steigers. We hebben een prima draaiboek waardoor iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en wat er geleverd moet worden.”

Vorige editie waren er tropische temperaturen. Zijn er op dit gebied extra maatregelen voor spelers en supporters te verwachten?

“Vaak hebben we geluk met het weer, maar we hebben ook edities gehad met sneeuw, zo erg dat we het toernooi zelfs moesten cancelen. Maar we zijn in ons draaiboek op alles voorbereid.”

Is het deelnemersveld al compleet en wie mogen verwachten?

“Ja we hebben weer een mooi deelnemersveld met het Chinese Guangzhou R&F AJAX O15 als blikvanger. Ook heel leuk vind ik de deelname van Zaglebie Lubin, een van de beste jeugdacademies van Polen. Verder o.a. NAC Breda, Willem II, ADO Den Haag, NEC Nijmegen, De Graafschap en uit                    België Zulte Waregem, FC Antwerpen en KV Mechelen.”

Waarom móeten mensen écht komen kijken dit jaar?

“Het is nog steeds de top van het jeugdvoetbal die we op de Blauwe Kei aan het werk gaan zien en ook heel spannend hoe onze jeugdteams zich staande kunnen houden. Ik verwacht heel veel van onze Poolse vrienden en ik kijk ook weer uit naar de Belgisch – Nederlandse krachtmetingen.”

Tot slot: Wil je verder nog iets kwijt?

“Ja, ik vind het zeer fijn dat we dit jaar als gastgezin optreden voor de Poolse deelnemers. Complimenten voor de begeleiders en de gastouders van Baronie O13, dat wordt zeer op prijs gesteld. Dat geeft toch een mooie levenservaring voor zowel onze jeugdspelers als onze gasten.”

11 tot en met 13 april is het zover, dus zet deze data alvast in de agenda en kom zeker even langs op Sportpark de Blauwe Kei!