Baronie begint goed tegen angstgegner sv Meerssen

Tekst: Robert Daniels
Voorafgaand aan het openingsduel in de Hoofdklasse B, jaargang 2019-2020, was er bijzondere aandacht voor een jubilaris. Baronie-aanvoerder Jamie Kankam begon aan zijn tiende seizoen in de hoofdmacht en ontving uit handen van Ad Elissen, ook wel Mister Baronie genoemd, een schaal met inscriptie.
De concentratie van de ploeg was door deze feestelijke huldiging en de daarmee gepaard gaande vertraging geenszins verstoord, zo bleek met name in de eerste twintig minuten van het duel dat op voetbaltechnisch gebied nooit echt goed werd. Feestvarken Kankam, goalie Michel van Butselaar en controleur Aart Veldhof zouden tegen de Limburgers uit Meerssen uitgroeien tot uitblinkers, die ook nog eens een dikke voldoende scoorden, het grootste deel van het elftal van Jurriaan van Poelje ontsteeg de middelmaat niet.
In die openingsfase scoorde Baronie ook de enige goal van de wedstrijd. Het was na achttien minuten jonkie Yassine Mejres die in zijn basisdebuut in de hoofdklasse meteen zijn visitekaartje afgaf. Knap weggestoken door Jorik Mijnhijmer was hij oog in oog met Geoffrey Jacobs resoluut in zijn afronding. Daarna zakte Baronie wat weg, moest toezien hoe Meerssen het initiatief naar zich toe trok en kon het zich gelukkig prijzen dat doelman Michel van Butselaar zijn werk voortreffelijk uitvoerde. Met name de safe die Van Butselaar maakte op een inzet van Richard Hannon was van Onana-achtige klasse.
In het tweede bedrijf voerde Meerssen de druk bij vlagen nog wat op, ging het gaandeweg die tweede helft ook meer risico nemen, maar stuitte het steeds op een hecht Baronie-blok achterin. Wanneer het de gasten dan eens lukte de Baronie-defensie uiteen te spelen vonden ze Van Butselaar op hun weg. Zoals tien minuten na rust toen hij zich met gevaar voor eigen leven voor de bal wierp, waarmee hij een zeker lijkend Limburgs doelpunt verijdelde. In de allerlaatste seconde van het treffen herhaalde Van Butselaar dit kunstje nog eens na een ouderwetse scrimmage in de Bredase doelmond. Maar toen had Baronie tot drie, viermaal toe al verzuimd de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met name Jens Wirix, Mijnhijmer en Quinton Eugenia waren weinig gelukkig in de afwerking.
Ondanks dat het voetballend echt beter zal moeten in al die wedstrijden die nog komen gaan, begon Baronie qua resultaat natuurlijk uitstekend aan de competitie. Rekenkundig heeft Baronie zelfs een voorsprong genomen ten opzichte van vorig jaar toen ‘Meerssen thuis’ in 0-0 eindigde. Kenners zullen het er over eens zijn dat het een kwestie van tijd is dat de onmiskenbaar aanwezige kwaliteit in de Baronie-selectie, tegen Meerssen slechts in fasen zichtbaar, heel binnenkort zal leiden tot het voetbal dat Van Poelje en zijn gevolg graag willen zien.