Column

DE VRIJWILLIGER
(noot van de schrijver: ‘hij’ = tevens ‘zij’)
Hij is de laatste die vertrekt, zijn biezen pakt. Nooit naar merites gewaardeerd, wordt hij als kop-van-jut gebruikt. Zelden doet hij het goed, kan hij het simpelweg ook niet een ieder naar de zin maken. Conflicten waren er altijd, al die jaren. Ruzies ook, die weer bijgelegd werden. Het ging dan om verschillende inzichten, die onder het genot van een glas weer werden glad gestreken. Want, het was het gezamenlijke doel waarnaar men streefde. Een ding is namelijk maar belangrijk, de club. Het succes van de club, de overwinningen op zaterdag en zondag, maar ook de gezamenlijk geleden teleurstellingen en tranen, de trots en het uiteindelijk glorieus voortbestaan. Die unieke identiteit die moet voortleven.
De terreinen, de opstallen en kantine. Overal ben je, nergens overbodig. Je bent het gezicht, de brutale tronie van een vereniging waarvan jij de waarde kent samen met je lotgenoten, hoe ongrijpbaar ook voor buitenstanders. En je bent onmisbaar, al zien slechts enkelen dat. Maar helaas, je bent ook een uitstervend ras. Een Mohikaan die nadat zijn dorp is uitgemoord tevergeefs roept om hulp in een dorre woestijn, om mankracht om zijn werk te kunnen voortzetten.
Werk dat ruim negentig jaar geleden een aanvang nam, met een klein groepje enthousiasten, dat uitgroeide tot meer dan een beweging. Een echte club werd geboren met mensen zoals jij, die de kar trokken. Normaal was het dat je alles deed om een bijdrage te kunnen leveren aan het algeheel goed. Het was meer dan een deel van je leven, het was waar je naar uit keek, iedere week, iedere dag weer.
Je bent er nog, zij het als enkeling. Hoewel de waardering steeds minder wordt, geef je het niet op. Het waarom daarvan is nauwelijks te begrijpen, want je bent alleen, alleen met die weinige zielsverwanten. En hij heeft je nog steeds nodig, en jij hem. Hij, de club, de vereniging die zielsverwanten aan elkaar koppelt. Maar het is tevens hij, die naar zoveel meer zielsverwanten vraagt.