Voetbal én organisatie op topniveau

Sheffield Wednesday, Royal Antwerp, PEC Zwolle, NAC Breda, FC Twente. Zomaar enkele namen van betaald voetbal organisaties die in het Paasweekend van 20 – 22 april jongstleden op Sportpark de Blauwe Kei deelnamen aan alweer het 46e Baronie Paastoernooi. En uiteraard was er iedere dag een Baronie team uit de O13 of O15 categorie onder de 10 deelnemende teams.

En zo’n toernooi komt er natuurlijk niet vanzelf. Héél veel mensen zetten zich vóór, tijdens en zelfs ná afloop van het toernooi geheel vrijwillig in om er een succes van te maken. Sandra Verbakel, één van hen, gaf ons een klein inkijkje in wat er allemaal bij komt kijken.

De voorbereidingen starten al maanden voordat er ook maar 1 bal is getrapt. De ‘Commissie Paastoernooi’, bestaande uit 8 leden vergaderen zo’n 8x gedurende het jaar om alles voor én tijdens de 3 Paasdagen in goede banen te leiden. Het regelen van het deelnemersveld is een erg belangrijke activiteit en start al in december voorafgaand aan het toernooi! “En voor het toernooi begint moet het hele terrein natuurlijk netjes zijn (en je wilt niet weten hoeveel troep op en langs het veld en in de dug-outs ligt……). Daarnaast vooral alles klaarzetten en inregelen: mappen maken, sleutels regelen, prijzen kopen, je kunt het zo gek niet bedenken. “Er is gelukkig een draaiboek dat we kunnen volgen”, vertelt Sandra.  Gedurende de 3 toernooi dagen zijn veel vrijwilligers tussen 07.00 en 19.00 in de weer. In totaal zijn er per dag om en nabij 30 vrijwilligers aanwezig om de dagelijkse dingen te regelen. De deelnemende teams ontbreekt het dan ook aan niets: in het sponsorhome worden de teams ontvangen, iedereen heeft een eigen kleedkamer, inspeelveld is beschikbaar, lunches zijn verzorgd, de scheidsrechters zijn geregeld, er wordt druk foto’s genomen en natuurlijk zijn EHBO, fysio en massage present! En ook de aanwezige fans mogen niet klagen, want naast de kantine, was ook op het middenterrein horeca aanwezig. “De blije gezichten van de teams en de vele bedankjes” is waar Sandra haar 3 vrije dagen met heel veel plezier voor opoffert. Dat dan niet alles vlekkeloos verloopt valt niet te voorkomen, maar uiteraard wordt na afloop van het toernooi weer geëvalueerd om te kijken wat er volgend jaar nóg beter kan. Overall dus écht een gigantische klus!

Oh ja, en er werd natuurlijk ook gevoetbald. De bijna tropische temperaturen maakten het geweldig om (goed ingesmeerd) als toeschouwer te komen kijken. Voor de voetballers was het een extra uitdaging om tóch een mooie prestatie te kunnen leveren. Bij de JO12 won ADO Den Haag met 2-3 de finale van het Belgische STVV Sint Truiden. Op zondag wist PEC Zwolle in de JO13 finale het Engelse Sheffield Wednesday met 2-1 te kloppen en het toernooi werd op 2e Paasdag afgesloten met een finale tussen de O15 van NAC Breda en (wederom) STVV Sint Truiden. Onze Zuiderburen wonnen uiteindelijk met 0-2. En tenslotte: onze Baronieteams deden het helemaal niet onverdienstelijk tussen de BVO’s: JO13-2 werd 8e, de JO13-1 zelfs 6e en de JO15-1 werd helaas slechts 10e en laatste. Een prachtig toernooi, waar we ook zeker weer diverse profs van de toekomst aan het werk hebben gezien.

Complimenten aan álle vrijwilligers voor de perfecte organisatie!!

TIP 1: Kijk eens op de website van het toernooi welke profs van nú in eerdere edities aanwezig waren bij het Baronie Paastoernooi. Extra reden om volgend jaar zeker even langs te komen op Sportpark de Blauwe Kei!

TIP 2: Kijk ook eens naar de foto-impressie die gemaakt is.