EXCLUSIEF INTERVIEW MET HOOFDTRAINER JURRIAAN VAN POELJE “IN HET BELANG VAN DE HELE VERENIGING MOET BARONIE 1 OP NIVEAU BLIJVEN. DAAR MOETEN DOELSPONSOREN VOOR GEVONDEN WORDEN”

Tekst: Robert Daniels

Eigenlijk kwam er een droom voor hem uit, werken op topamateurniveau in de stad die hij vele jaren geleden in zijn hart heeft gesloten. Die stad heet Breda waar hij, Jurriaan van Poelje, geboren Zeeuw, met meer dan plezier woont met zijn gezin. Jurriaan heeft samen met zijn Maastrichtse vrouw Mirthe twee prachtige nog hele jonge zonen, Jimi en Bob, en wil nooit meer weg uit de Parel van ‘t Zuiden. “En ja,” zegt Van Poelje, “dan kom je automatisch uit bij Baronie. Een in heel Nederland bekende naam in het amateurvoetbal. Een club met een geweldige historie en traditie, maar daarnaast een vereniging met heel veel uitstraling en aantrekkingskracht voor jonge spelers.”
Van Poelje ziet zich momenteel geconfronteerd met een in financieel zwaar weer verkerend Baronie, maar is strijdlustig. Dit voetbalbolwerk mag nooit verloren gaan, is haast zijn mantra: “En dan heb ik het over de hele club, maar ook over de naam Baronie als zijnde amateurtopper. We zijn nu als eerste elftal, veel eerder dan verwacht, weer top. Dat moet ook (potentiele) sponsoren aanspreken. Misschien kunnen diverse geldschieters samen iets voor de eerste selectie betekenen. Ik denk niet in bedreigingen, maar in kansen. Ook voor doelsponsoren is het nu een geweldige opportunity om in te stappen.”
Niet voor niets spreekt Van Poelje in de media de laatste jaren over Baronie als de in zijn ogen ‘nog steeds mooiste en grootste club van West-Brabant’. Hij kwam toen Baronie na bijna een kwart eeuw zojuist was gedegradeerd uit de hoofdklasse, promoveerde direct terug met het elftal, zag dat zijn ploeg vorig seizoen een moeilijk jaar beleefde, maar is nu de eindverantwoordelijke van een team waarop als koploper gejaagd wordt door de concurrentie. Het kampioenschap in de hoofdklasse B is binnen handbereik en Van Poelje heeft daar ontegenzeggelijk de hand in. Hij smeedde een elftal dat uitgebalanceerd is, maar dat vooral een heel hecht collectief is. Waar jeugdige talenten uit de eigen jeugd ruimte wordt geboden kansen te grijpen en bijgestaan worden door meer ervaren voetballers, waar zelfreflectie en acceptatie in grote mate aanwezig zijn.
Natuurlijk is het heel bijzonder, weet ook Van Poelje. “Een club die door een ongelukkige bestuurlijke erfenis in zware financiële problemen verkeert en zich desondanks zo manifesteert op hoofdklasseniveau. Ja, dat is volgens mij uniek,” zegt hij. “Maar niet alleen de prestaties van het eerste team, ook de inzet van de vele goede mensen in alle geledingen van de vereniging die nu opstaan en keihard blijven werken om de gehele club en de status van Baronie als amateurtopper, ook op jeugdniveau, in stand te houden, is bewonderenswaardig.”
Van Poelje vervolgt zijn relaas: “Natuurlijk is het allerbelangrijkste het voortbestaan van de vereniging Baronie. En ik heb ook enorm veel respect voor het bestuur dat zich met alle macht inzet om middels vergaande bezuinigingen en geldinzamelingsacties de club voor de toekomst te behouden. Alleen moet niet vergeten worden dat het spelen op topamateurniveau in het DNA van de club Baronie zit. Het vormt ook deels het bestaansrecht van de vereniging. Waarom denk je dat jeugdige talenten zich uit alle hoeken van Breda zich bij Baronie aanmelden? Omdat ze, ook in de jeugd, op een veel hoger niveau kunnen voetballen en voor ogen hebben dat ze misschien ooit de trotse kleuren kunnen dragen op zondagmiddag om 14.30 uur in Stadion de Blauwe Kei.” Anders dan andere Bredase voetbalverenigingen heeft Baronie in de statuten staan dat het wil spelen op een zo hoog mogelijk amateurniveau. Voor voetbalkenners, maar zeker voor Baronie-adepten, betekent dit op zijn minst acte de présence geven in de hoofdklasse.
Van Poelje stak zijn nek uit door, eerder dan welke speler van zijn selectie ook, zijn jawoord voor volgend seizoen aan Baronie te geven. De vergoedingen en premies voor spelers waren inmiddels al afgeschaft. “Dat was inderdaad een beetje een gok”, zijn zijn woorden nu, “zeker omdat ik absoluut niet wist hoe de selectie er uit zou gaan zien.” Maar klaarblijkelijk had hij terecht veel vertrouwen in het teamverband dat er is en jongens, ondanks soms voor amateurnormen astronomische aanbiedingen van andere clubs, bleven Baronie trouw. “De spelersgroep kiest niet voor het geld, maar voor de ontwikkeling die we met elkaar beleven en waar nog heel veel rek in zit,” aldus Van Poelje. “Maar laten we wel eerlijk zijn, bepaalde randvoorwaarden die horen bij topamateurvoetbal moeten blijven. Anders gaan ook onze eigen talenten op heel korte termijn lopen en zal Baronie binnen een paar jaar afzakken naar bedenkelijk niveau. Okay, een en ander zal moeten bewerkstelligd worden door doelsponsoring, heel begrijpelijk. Maar gezien hetgeen wij presteren, zullen er toch wel ondernemers opstaan die hun bedrijfsnaam willen koppelen aan dit mooie Baronie!”