Maak nader kennis met Anja Frijters, een betrokken bestuurslid Jeugdzaken

Op de vraag ‘hoe lang ben je al verbonden aan de club?’, reageert ze met: “Poeh, even denken… joh, al zo’n 17 jaar ongeveer loop ik hier rond.” Anja heeft drie zoons, waarvan er twee in een Baronieteam spelen en er een jeugdscheidsrechter is.

Anja wilde zelf ook graag voetballen, maar haar vader vond het geen meidensport. Haar broer voetbalde bij NAC en ze ging altijd mee. Ze houdt erg van voetbal, is een echte liefhebber, altijd al. Ze bezoekt alle thuiswedstrijden van Baronie 1 en ook Baronie 2 verblijdt ze regelmatig met een bezoekje. De meeste zaterdagen is ze ook op Sportpark De Blauwe Kei te vinden en kijkt ze bij verschillende jeugdwedstrijden.
Als wedstrijdsecretaris van de jeugd is ze binnen de Baronie-organisatie begonnen. “Fantastisch vond ik dat: ik had voor het eerst een eigen KNVB nummer. Mijn eerste termijn als bestuurslid Jeugdzaken duurde van 2006-2012 en nu heb ik diezelfde functie weer vanaf medio 2018.”

Maar waar staat Jeugdzaken nu voor? Kortgezegd: Jeugdzaken houdt zich bezig met alle jeugdleden tot en met O19. “Ik houd me bezig met alles wat met de jeugd te maken heeft en met name dan de organisatorische zaken. De echte technische zaken vallen onder hoofd jeugdopleiding (HJO) Niells Bosch en hij is daarmee verantwoordelijk voor technisch jeugdbeleid. Maar ik zorg er wel voor dat ik ook op dat gebied altijd prima geïnformeerd ben en mee kan denken.”

“Wat ik zo leuk vind aan bestuurder zijn? Het is de combinatie van omgaan met mensen, het leuke voetbalspelletje, het leggen van de organisatorische puzzel en zorgen dat alles lekker loopt. Voorts het neerzetten van een goede structuur, duidelijkheid scheppen en communiceren met en voor elkaar. Kortom, het geeft me een goed gevoel als de jeugdopleiding soepeltjes draait.”

Soms is Anja drie avonden in de week bij Baronie te vinden. Bij pieken, zoals net voorafgaand aan de ALV, aan het einde en bij de start van het seizoen, komt dat neer op wel zo’n 10 tot 15 uur per week. En dan heeft ze het nog niet over het supporteren van diverse teams.

“De opdracht van het interim bestuur en dus ook van ons bestuurslid Jeugdzaken is om te zorgen voor een realistisch financieel goed beleid. Maar dat kan alleen als het ook organisatorisch op de rit staat. Er was geen sprake meer van structuur een jaar geleden, nu zijn de contouren van een goede structuur gelukkig weer duidelijk zichtbaar.”

“Mijn belangrijkste uitdaging voor 2019 is de club mede weer financieel gezond te maken, zodat Baronie over een aantal jaren nog steeds bestaat. En dat lijkt de goede kant op te gaan, maar er is nog veel werk aan de winkel. Voetbaltechnisch gaat het prima en organisatorisch krijgt de club ook steeds meer structuur en worden lege plekken ingevuld door enthousiaste mensen.”

Anja’s wens voor de club is een goede en brede voetbalopleiding, voor zowel selecties als voor recreatief voetballende spelers. Persoonlijk heeft ze geen carrière-pad binnen Baronie uitgestippeld, noch daarbuiten. “Het komt zoals het komt,” zegt ze.

Duidelijk is dat het bestuurslid Jeugdzaken een drukke agenda heeft. Maar wat is nu de top 3 van aandachtsgebieden binnen de jeugdafdeling? Allereerst de certificering van de jeugdopleiding (kwaliteit en performance) vanuit de KNVB. Ten tweede het opstellen van een duidelijk jeugdplan met o.a. daarin beschreven: wat is belangrijk bij welke leeftijdscategorie, hoe richten we de organisatie in, hoeveel trainingen, hoe ziet begeleiding van de teamleiders/trainers eruit? En ten derde is het belangrijk dat spelers en ouders meer teamtaken gaan doen. Zo krijgen we meer verbinding binnen de club.

Anja is oprichtster en eigenaar van het annafrij huis, waar dementerende ouderen tijdelijk worden opgevangen en een thuis krijgen. Ze is van huis uit verpleegkundige en heeft altijd managementfuncties vervuld, onder andere bij de Stichting Elisabeth Verpleeghuis. Voor hobby’s heeft ze naast Baronie geen tijd. Werk, haar gezin en Baronie nemen haar volledig in beslag. Nou ja, ze gaat graag op vakantie naar landen als Zuid-Afrika, Namibië en Italië.

Afsluitend nog drie vragen:
Wie zijn jouw voetbalhelden? “Bennie Wijnstekers, Ronald de Boer en Jaap Stam zijn mijn voetbalhelden van weleer.”
Waar mogen ze jou voor wakker maken? “Nergens voor… alleen als ik op het vliegtuig mag naar Zuid-Afrika.”
Waar ben je trots op? “Ik ben trots op Baronie als geheel en de veerkracht van de (mensen binnen de) club.”