Uitrol Arbitrageplan van start

Het is bijna weekend. We spelen een thuiswedstrijd met ons team. En dat betekent dat we een scheidsrechter moeten regelen. Gelukkig hebben we binnen het team een schema en weet iedereen precies welke ouder aan de beurt is om te fluiten of om iemand te regelen. Maar dan, zaterdagochtend vroeg: een afmelding van een speler. En ook nog precies díe speler waarvan de vader zou fluiten. Hoe gaan we dit oplossen? Hebben we misschien een scheidsrechter vanuit Baronie toegewezen gekregen? Snel het schema op de website checken, maar helaas, we moeten écht zelf een scheidsrechter regelen. Anders géén wedstrijd. Gelukkig, vlak voor de wedstrijd begint, lukt het nog om één van de andere vaders zo ver te krijgen om te gaan fluiten. Opgelost voor nu, maar hoe lang gaat dit nog goed………

Zomaar een voorbeeld uit de praktijk leidend tot irritatie, onbegrip en onnodige negativiteit rondom een willekeurige voetbalwedstrijd. Vooral bij de JO19, JO17 en senioren is het probleem groot. Gelukkig gaat het ook vaak wél goed. En tóch gaan we dit als vereniging (deels) anders aanpakken.

Dinsdag 29 januari jl werd het reddingsplan van onze vereniging tijdens de Algemene Leden Vergadering met grote meerderheid goedgekeurd. Een heus arbitrageplan is hier onderdeel van. Maar wat houdt dit precies in?

Uitgangspunt bij het oplossen van het scheidsrechters-tekort is een gedeelde verantwoordelijkheid van senioren- en jeugdteams. We gaan elkaar dus helpen! Zowel seniorenteams als JO19/JO17 teams worden gevraagd om namen van spelers (seniorenteams) en/of ouders (JO19/17 teams) aan te leveren om een keer een wedstrijd  fluiten. Op deze manier, met dus een kleine bijdrage vanuit alle teams, moet het tekort aan scheidsrechters bij de senioren een stuk kleiner worden. Hier bovenop gaan we jeugdspelers vragen om, bij toerbeurt, wedstrijden bij lagere leeftijdsklassen te fluiten. Dat betekent JO19 spelers bij JO15 wedstrijden, JO17 bij JO13 en JO15 bij JO11. Teams worden aan elkaar gekoppeld, zodat de teamleiders onderling verdere afspraken kunnen maken.

Om bovenstaande te ondersteunen worden spelregelavonden georganiseerd en komt er een plan voor concrete begeleiding van de scheidsrechters. En uiteraard wordt alles na verloop van tijd geëvalueerd en, indien nodig, aangepast. Niet alleen lossen we een concreet probleem op, maar dit gaat ook zeker bijdragen aan een bredere binding tussen leden, ouders en vereniging. Ten slotte gaan spelers door zelf wedstrijden te fluiten ervaren met welke uitdagingen een scheidsrechter te maken heeft. En dit leidt hoe dan ook tot meer respect richting een scheidsrechter tijdens eigen wedstrijden.

Een prima stap vooruit dus voor de hele vereniging, maar cruciaal is natuurlijk de bereidheid van de teams om mee te werken aan de uitvoering van dit plan. Inmiddels heeft al 40% van de teams positief gereageerd en zijn teamleiders al druk in de weer om onderling afspraken te maken. Op naar een verhoging van de deelnemende teams, zodat we dit probleem écht volledig opgelost krijgen.

Na het lezen van bovenstaande nog vragen? Neem contact op met de arbitragecommissie via arbitrage@vvbaronie.nl.