BESTUUR BARONIE LUIDT FINANCIELE NOODKLOK

Zo goed als het sportief gaat met de Bredase voetbalvereniging Baronie, zo penibel is momenteel de financiële situatie bij de club. Volgens het huidige interim-bestuur, medio 2019 zal een definitief bestuur moeten ontstaan, komt zelfs het voorbestaan van de vereniging in het geding. Ton van Beek, secretaris, vicevoorzitter en woordvoerder namens Baronie, is er glashelder over: “Wanneer we nu niets doen, bestaan we over een tijdje simpelweg niet meer. Ja, zo hard durf ik het wel te stellen.” Op 29 januari zal aan de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Baronie, vanwege de te verwachten opkomst gehouden in Café-Restaurant Oncle Jean, een reddingsplan voorgelegd worden.

Over hoe het zover heeft gekomen, zegt Van Beek: “We zijn begin 2018 als interim-bestuur begonnen aan de klus nadat Baronie ruim vijf jaar lang eigenlijk niet bestuurd is geweest. Het heeft wat langer dan slechts een paar maanden geduurd voordat we enigszins zicht op de situatie hadden, maar er zijn inmiddels nogal wat lijken uit de kast gerold.” Onder die ‘lijken’ bevonden zich onder meer een verwaarloosd sponsorbestand, een gigantisch negatief eigen vermogen van anderhalve ton en een ernstig gebrek aan liquide middelen. Juist dat liquiditeitsprobleem baart het Baronie-bestuur de meeste zorgen. “Het vlees op de botten is helemaal weg, de bodem van de kas is eenvoudigweg bereikt,” aldus Van Beek.

Dus zal er flink bezuinigd moeten worden bij het bijna 1.500 leden tellend Baronie. Van Beek: “De nu geldende vrijwilligersvergoedingen zullen grotendeels verdwijnen. We willen juist meer gebruik gaan maken van vrijwilligers in de pure zin van het woord. Van vakmensen op allerlei gebieden, voor werkzaamheden die nu nog vaak worden uitbesteed en waarvoor facturen moeten worden betaald.” Hij vervolgt: “Op dit moment zitten we het meest te springen om vers bloed in de sponsorcommissie en de juiste persoon die leiding kan gaan geven aan die sponsorcommissie.”

Ook in het verenigingsbudget voor de hoofdselectie van Baronie zal flink moeten worden gesneden. “Dat stuk zal moeten worden opgevangen door doelsponsoring. We blijven natuurlijk wel een voetbalclub en door gerichte sponsoring moeten we zorgen dat er door de hele vereniging met plezier en op het gewenste niveau gevoetbald kan blijven worden.” Aan de inkomstenkant zal er eveneens het een en ander moeten gebeuren. “De contributie willen we absoluut niet verhogen, maar we verwachten met onze nieuwe kantinebeheerder hogere horeca-inkomsten te genereren en de werving van sponsors heeft, zoals gezegd, onze grootste aandacht.”

“Inmiddels liggen onze plannen ook bij de Gemeente Breda, die wij graag willen betrekken bij onze herstelwerkzaamheden,” zegt Van Beek. Hij wil positief afsluiten: “We hebben de zaken nu in de steigers staan en kunnen beginnen aan de wederopbouw. Maar daarvoor hebben we verenigingsbreed wel steun nodig.” Komende dinsdag tijdens de ALV van Baronie zal blijken of die steun er ook is.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.