Wedstrijdverslag Baronie – Goes

Bijna alleen maar lichtpuntjes waren zichtbaar tijdens de inmiddels traditionele Nieuwjaarswedstrijd van Baronie afgelopen zondag. Tegen Derde Divisionist Goes speelde Baronie agressief, was het een groot deel van het duel dominant en werden er meer dan een handvol mogelijkheden gecreëerd. Daarnaast maakte Menno Weterings na een eeuwigheid blessureleed weer zijn eerste minuten in de hoofdmacht en mocht ook Richard Bavaria weer even ruiken aan het hoogste niveau. Het enige dat er aan het spel van de Baronnen ontbrak, was een doelpunt. De bezoekers van Gezamenlijk Opwaarts Eendrachtig Sterk deden dat wel, na ruim twintig minuten. Vanuit de omschakeling was het uiteindelijk Erwin Franse die opdook voor Robbert van Oorschot die geen antwoord had op de schuiver van Franse.

Geflatteerd was de voorsprong, zeker gezien het gegeven dat even voor de goal Moustafa Mohammad, vrij voor Brian Meulmeester, voor de 1-0 had moeten zorgen. De verder uitstekend spelende Mohammad, zijn steekballen en crosspasses waren van hoog kaliber, liet de bal iets te ver van de voet springen zodat Meulmeester tijdig kon ingrijpen. Ook Aart Veldhof met een kopbal en Jens Wirix, zijn volley werd uit het doel geranseld door Meulmeester, waren dichtbij de openingstreffer.

Het meest in het oog springend op deze eerste zondag van het nieuwe jaar was echter wel het debuut van een nieuwe ster aan het Baroniefirmament, luisterend naar de naam Bram Umar. Het geroezemoes langs de lijn nam toe naarmate de eerste helft vorderde. “Wie is die nummer 15?”, was een veelgehoorde vraag. Controlerend op het middenveld had Umar, weer een talent dat doorbreekt vanuit de eigen jeugdopleiding, de plaats ingenomen van Veldhof die een linie daarachter de rol van de lichtgeblesseerde Jamie Kankam waarnam. Zijn handelingssnelheid, de passes en met name zijn onverschrokkenheid toverden een glimlach op de gezichten van de Baronieaanhang, niet in de laatste plaats die van de trainersstaf. Of hij al jarenlang gewend was de lijnen uit te zetten in het collectief van Jurriaan van Poelje, zo frank en vrij voetbalde Umar.

Ook in het tweede bedrijf domineerde Baronie veelal. Maar ook Mark Schuit, na een droomaanval via Mohammad en Alexander Haas, Jeremy Goveia en Jason Tjien-Fooh konden het net niet vinden. Franse aan de andere kant miste voor open doel, maar voor de rest waren het louter afstandsschoten waarmee de Zeeuwse gasten gevaarlijk waren.

Al met al liet Baronie weer eens zien dat het opgewassen is tegen ploegen die een klasse hoger spelen. Nadat in de eerste wedstrijd van de voorbereiding bij Blauw Geel eigenlijk onverdiend werd verloren en Dongen op de Blauwe Kei goed weg was gekomen met een remise, moest ook Goes onderkennen dat de top van de Hoofdklasse niet of nauwelijks onderdoet voor de Derde Divisie. Met andere woorden, Baronie beschikt over een selectie van hoog niveau en heeft nu een unieke mogelijkheid om ook door te pakken en de naam Baronie weer echt op de kaart te zetten. Het bestaansrecht van Baronie, het zijn van een topamateur in de regio West-Brabant en de daarmee gekoppelde aantrekkingskracht van de club in het gewest, kan juist nu uitgebuit worden. Daar moeten echter nog wel wat ogen voor geopend worden.

Robert Daniels

Misschien vindt u dit ook leuk Meer van deze auteur

8 Reacties

 1. Frans Rademakers

  Mensen die Baronie kennen, kennen natuurlijk ook Bram Umar al vele jaren. Gewoon wat meer op zaterdag bij de jeugd kijken, dus!
  Inderdaad ogen openen, maar dan wel bij de technische staf. Er is namelijk genoeg kwaliteit uit de eigen vereniging voor handen. Beter daar naar kijken, dan je alleen fixeren op spelers van buitenaf en zulke mooie talenten na korte tijd weer te laten vallen.

  Frans Rademakers

 2. Joost van Beek

  Bijzondere reactie Frans, aangezien Baronie van de nood een deugd heeft gemaakt en de jeugd nu juist veel meer kansen krijgt dan in de topjaren. En de technische staf die kansen geeft. Wellicht heb je als Baronie man inside informatie of ben je sceptisch , ook dan is dit niet de juiste weg daar kritisch op te zijn op de eigen website maar beter de verbinding te zoeken. Groet van een Baronie fan.

 3. Robert Daniels

  Top Joost, je slaat de spijker op zijn kop!!! Nog nooit hebben zoveel spelers uit de eigen jeugd gedebuteerd in Baronie 1! De afgelopen tweeënhalf jaar waren dat er 14!!! Onder leiding van Jurriaan van Poelje en assistent Henk van de Langeberg. Ter vergelijking, in de absolute topamateurjaren van Baronie 1995/1997 onder leiding van Jos Broers was alleen Martijn van Galen, tegelijkertijd ook wel de allerbeste, de enige die toen nooit elders speelde dan bij Baronie.
  Bram Umar is weer de zoveelste die de kans krijgt en het ook waarmaakt. Laten we ons daarop focussen.
  Frans, zeg gewoon dat deze ontwikkeling mooi is!

  Groet Robert Daniels

 4. Joost van Beek

  Ha Robert,

  In die tijd stond jij al trouw langs de lijn. Het was toen genieten van de drive en het team dat er stond en talenten die optimaal benut werden. Voor ern talent als Mohamed was waarschijnlijk geen plaats geweest. Later kregen Joost Veuger, Mark v Poppel en Paul Raaymakers wel de kans in een het andere succesvolle team. Hoe ga je als coach om met eigen kweek vanuit angst (als opvulling, zou hij t wel kunnen?) of vertrouwen (laat maar zien, het is niet eenmalig , voel je vrij).

  Dat heeft heel veel impact op jonge spelers. Als jeugdtrainer bij vv Bavel heb ik een vergelijkbare missie op een ander level , we geven daar de jeugd van lagere teams binnen de 14/15 de kans om mee te trainen en /of te spelen bij de 14/15 selectie teams. En ze krijgen training van mij en de hoofdtrainer van de 14/15. Aandacht geven aan iedereen. En dan zie je ze opbloeien ongeacht niveau, is iedereen daar gevoelig voor. ⚽️⚽️⚽️

 5. Willem

  Ik ben van mening dat de waarheid in het midden ligt. Er zijn zeker meer (jeugd)spelers die de afgelopen 2 seizoenen in de A1 (2e divisie!) hebben gespeeld en die doorgeschoven hadden kunnen worden ipv de recentelijk van buitenaf gehaalde spelers. Helaas kwijnen er daar een paar van weg in het 2e en ben je die bijna zeker kwijt op het einde van dit seizoen. Maar ze worden nu zelfs gepasseerd door A-spelers omdat de huidige trainer op betere voet lijkt te staan met de hoofdtrainer. Maar ook in de jaren ‘90 waren er meer jeugdspelers die hun debuut maakten dan alleen Van Galen. Ik herinner me een Joost van Beek die wel eens mocht invallen. En met een beetje fantasie kom je dan ook op 10 van dat soort spelers in een korte periode. Inderdaad was het niveau van de toenmalige selectie zo hoog dat het allemaal niet meeviel voor die jongens. Het gat tussen A1/2e en 1e was toen veel groter als nu. Bedenk dat die selectie op het hoogste amateurniveau speelde, en deze selectie niet. Daarom is het ook weer niet begrijpen dat, nu het gat veel kleiner is, er hoe dan ook te weinig gebruik wordt gemaakt van eigen spelers…

 6. Joost van Beek

  Dag Willem,

  Als de relatie tussen trainers een rol speelt zou dit geen goede zaak zijn. Visie / beleid / samenwerking hierin is heel belangrijk zodat de kaders helder zijn. Je kunt echter een beleidsplan hebben van tig pagina`s het gaat uiteindelijk om hoe geef je er invulling aan en hoe werk je samen. Zoek de verbinding en maak het zoveel mogelijk meet aar ipv contact leggen met wie het klikt of dominant is. Hoe onafhankelijk zijn betrokkenen. Bedenk als club dat het misschien wel veel knapper is om in de hoofdklasse te spelen met eigen jongens dan 3 e divisie met aankopen. Ook dat is resultaat, niet tastbaar in de zin van een schaal in de goedgevulde prijzenkast maar wel gevolg van een jeugdopleiding en doorstroming zoals die bedoeld zou kunnen zijn 😊.

 7. Frans Rademakers

  Allen,

  Ik heb het in mijn reactie over het heden en meer nog de toekomst. Degene die de voorbeelden haalt uit onze geschiedenis, zou juist moeten leren van die geschiedenis en er verder niet in blijven hangen. Wij zijn immers al 50 jaar geen b.v.o. meer, algemeen amateurkampioen van Nederland worden kan sinds 2016 al niet meer, je moet die prachtige tijden van toen niet met nu vergelijken maar alleen koesteren!
  En nogmaals, de laatste 2 jaar is gebleken, dat laten debuteren bij Baronie iets anders is dan een echte kans geven. En juist met die voorgeschiedenis, het niveau waarop zij in de jeugd speelden, van onze (oud)jeugdspelers moeten wij het toch goed kunnen doen op ons hoofdklasseniveau (5e klasse in rangorde!)

  Frans Rademakers

 8. Joost van Beek

  Frans, dank voor reactie, ik vind het alleen maar mooi dat je als clubman dit ideaalbeeld nastreeft. Om het heden te begrijpen dien je ook het verleden te kennen en dan is er in mijn beleving al een hoop ten goede verandert. Dat constateren is niet hetzelfde als in het verleden blijven hangen.

  Als je nu hoofdklasse als 5e klasse in rangorde noemt, was het destijds ook “slechts” 3e klasse. Echter ik vind de huidige 2e divisie met de begrotingen in acht nemende aanschurken tegen betaald voetbal. De hoofdklassen zijn kwalitatief minder geworden maar zeker nog van een goed niveau. Als ik jouw redenatie betrek op mijn huidige club VV Bavel, zou Bavel op termijn ook hoofdklasse moeten kunnen spelen aangezien de meeste selectieteams van de jeugd hoofdklasse spelen of gaan spelen. Dat is een utopie, waar ook meer zaken/randvoorwaarden een rol spelen.

  Toch, kijk naar vv Dongen, dromen over derde divisie met eigen kweek, waarom ook niet!

  Baronie leeft nog steeds aan de reacties te lezen en dat is mooi.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.