Van een half naar een heel veld – En hoe is dat dan?

Vanaf de JO13 is het zover: spelen op een volledig veld, net als de echte profs. Met de winterstop in zicht, een mooi moment om eens te informeren hoe deze overstap bij eerstejaars JO13-spelers is bevallen. Stijn te Kiefte (JO13-10), Mats van Dun (JO13-6) en Jesse den Reijer (JO13-4) delen hun ervaringen.

Op de openingsvraag of ze voorbereid waren op de overgang naar een heel veld, geven alle 3 onafhankelijk van elkaar aan dat hier eigenlijk geen sprake van is geweest. Wél is in de laatste fase van het afgelopen seizoen op de training, in combinatie met enkele andere teams, een keer een oefenwedstrijd gespeeld op een heel veld, maar dat is het eigenlijk wel.

Zowel Stijn, Mats als Jesse keken heel erg uit naar het spelen op een heel veld. ‘Het gaat dan toch meer op écht voetbal lijken’ zeggen Mats en Jesse in koor. ‘En iedereen heeft ook meer te doen’, vult Mats aan. Stijn bleek zich, door middel van het kijken van filmpjes op internet, tot in de puntjes te hebben voorbereid op de eerste wedstrijd van het seizoen. ‘Ik was eigenlijk best wel zenuwachtig, want je wilt natuurlijk wel alles gelijk goed doen’, zegt Stijn. Het begin vond Stijn ook best moeilijk, maar het bleek heel snel te wennen. Na enkele wedstrijden weet je eigenlijk ook niet beter.

Tuurlijk hebben ze ook nieuwe elementen moeten leren zoals bij voorbeeld ‘buitenspel’. Maar daar wordt op de trainingen aandacht aan besteed en hebben ze nu goed onder de knie.

Op de vraag of er nog iets moeilijk is of tegenvalt komen verschillende antwoorden. Jesse geeft aan dat wedstrijden wel zwaarder zijn. Omdat het veld groter is, moet je meer lopen. Een goede conditie is dus wel handig. ‘En het is minder leuk dat je nu ook gele en rode kaarten kunt krijgen’, zegt Jesse, ‘want nu moet je dus extra goed opletten dat je een duel goed aangaat’. Mats vindt dat de scheidsrechters tot nu toe geregeld rare beslissingen nemen. Stijn kan, buiten het feit dat je voor het seizoen eigenlijk niet weet wat je te wachten staat, daarentegen geen nadelen noemen.

Unaniem zijn ze inmiddels erg enthousiast en vinden het harstikke leuk om op een groot veld te spelen. En ze hebben ook nog een advies voor toekomstige nieuwe JO13-spelers:
Stijn: ‘Bereid je vooral niet te veel voor en denk er niet te veel over na; gewoon doen waar je goed in bent en leuk vindt en dan komt het vanzelf goed! En als je toch nog iets niet snapt, zijn er altijd je coach en trainer nog die je kunnen helpen’
Mats: ‘Blijf continu in beweging. Zo help je medespelers door aanspeelbaar te zijn’.
Jesse wilde iets vergelijkbaars adviseren, maar kan nog wel iets anders bedenken: ‘Mondjes dicht tegen de scheidsrechter en heb respect voor de andere spelers’.

Mooie woorden, mannen! En succes met jullie verdere loopbaan bij onze mooie club.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.